Tartunk a kémprogramoktól

Tízből kilenc internetező változtatott netezési szokásain a kémprogramok és egyéb rosszindulatú fenyegetések miatt – derül ki a Pew Internet and American Life Project amerikai internethasználók körében végzett felméréséből. A többség már nem nyitja meg a gyanús e-mailek mellékletét, és nem látogat olyan weboldalakat, amelyekről feltételezhető, hogy kártékony programokat pakolnak fel számítógépükre, míg 25 százalék nem használ spyware-telepítésre hajlamos fájlcserélő hálózatokat. A megkérdezettek 18 százaléka még böngészőt is váltott a kémprogramok miatt.

A biztonsági cégek szerint a spyware-ek ma már komolyabb fenyegetést jelentenek, mint a klasszikus vírusok vagy férgek. Ezek a felhasználó tudta nélkül a számítógépekre fellopakodó programok ma már nem csupán hirdetéseket jelenítenek meg vagy éppen lassítják az operációs rendszer működését, hanem figyelhetik a felhasználók szokásait és elcsenhetik bizalmas adatait is.

A felmérés során megkérdezettek 68 százaléka állította, hogy tapasztalt már lassulást és egyéb problémákat a kémprogramok miatt.

Korábban nyilvánosságra hozott statisztikák szerint a számítógépek 67 százalékán megtalálható a kémprogramok valamilyen fajtája, és nem egy esetben a fertőzött gépek több száz kémprogram gazdái.

Azóta történt

Előzmények