Új féregvírus terjed az AOL Messengeren

Újabb messenger-alapú féregvírust azonosított a Trend Micro. A WORM_OPANKI.Y nevű kártevő az iTunes népszerűségét igyekszik kihasználni, mivel az itunes.exe fájlt használja rutinjai tárolásához. A vírus a három legnépszerűbb azonnali üzenetküldő alkalmazás egyikén, az AOL Messengeren keresztül támad.

A megfertőzött gépről a felhasználó összes online kapcsolatának elküld egy "this picture never gets old" (ez a kép mindig aktuális) szövegű üzenetet, amelyhez a hitelesség látszatát keltve egy JPG kiterjesztésű fájlt csatol. Ennek ellenére a letölthető fájlt itunes.exe néven menti el a rendszer. A féreg ezután hátsó kapukat nyit a rendszeren, de ezen kívül még négyfajta reklám- és kémprogramot is elhelyez a gépen.

A fenyegetés elleni védekezéshez a biztonsági szakemberek azt javasolják, hogy a felhasználók alaposan ellenőrizzék az AIM rendszerben kapott üzeneteiket – még akkor is, ha azokat ismert forrásból kapják. A WORM_OPANKI.Y féregről és eltávolításáról további információkat a Trend Micro vírusadatbázisában találunk. 

Hirdetés

Szakmai előadások és koncert: így ünnepli 20. születésnapját a RelNet Kft.

PR Az IT-biztonsági, hálózati és menedzsment megoldások integrálására és támogatására szakosodott disztribútor vállalat az évek során példaértékűvé vált RelNet Partnernapon színvonalas szakmai előadásokkal és szórakoztató programokkal várja a vendégeit – akár az IT Café olvasóit - a Normafa Rendezvényházba.

Azóta történt

Előzmények