Központosított zombiirtásra készül Németország

A héten egy szövetségi help desk felállítására tett javaslatot a német internetes iparági szövetség, az eco. A 2010-ben létrehozandó központ a számítógépeket távolról irányítható ügynökökké, zombikká változtató rosszindulatú programok eltávolításához nyújtana telefonos segítséget a megfertőzött rendszerek tulajdonosai számára. A tervet támogatja a Szövetségi Információbiztonsági Hivatal (BSI), de a jogvédő szervezetek vélhetően nem fogadják majd lelkesen.

Az elképzelés arra épít, hogy az internetszolgáltatók a hálózati forgalom elemzésével meg tudják állapítani az ügyfél számítógépéről, hogy az zombiként viselkedik-e, vagy sem. A javaslat szerint a fertőzött gépeken a böngésző elindításával először egy tájékoztató oldalra jutnának a felhasználók, amelyen figyelmeztetnék őket arra, hogy a gépük fertőzött, és egyben a malware eltávolítására alkalmas programokat kínálnának fel letöltésre. Ugyanezt a tájékoztatást e-mailben is kiküldenék. Ha így nem sikerül elhárítani a problémát, lehetne felhívni a körülbelül 40 főt foglalkoztató központi help desket, ahol szóban magyaráznák el, hogyan kell megszabadulni a fertőzéstől.

A telefonos segítség csak azok számára lenne ingyenes, akik a programhoz csatlakozott internetszolgáltatók ügyfelei – a javaslat kidolgozói azonban állítják: az ISP-k érdeklődőek. Azt, hogy szankcionálnák-e – és ha igen, hogyan – azokat az ügyfeleket, akik a figyelmeztetést követően sem kérnek a segítségből, nem tudni. Az eco vélhetően a büntetés mellett van, legalábbis az egyik illetékes nyilatkozatából ez olvasható ki. „Aki megfelelő vírusirtó nélkül böngészik az interneten, ugyanúgy veszélybe sodorja a többi internetfelhasználót, mint az autóstársait az a sofőr, aki hibás fékkel indul útnak” – fogalmazott a hivatalnok a dpa-nak.

A tervezet célja a kifejezetten rossz németországi PC-fertőzöttségi statisztikák javítása. A BSI által idézett adatok szerint a német számítógépek negyedén található valamilyen rosszindulatú szoftver, és a kompromittált gépek száma havonta 60 ezerrel nő.

Azóta történt

Előzmények