Nem a jövő, hanem a jelen: 50 megás net a háztartásokban

Ma indította útjára az egyik legnagyobb brit netszolgáltató, a Virgin Media új széles sávú szolgáltatását, mely a versenytársakénál kétszer gyorsabb kapcsolatot kínál: a havi 46 fontos (körülbelül 14 ezer forint), telefonnal együtt járó előfizetés 50 Mb/s letöltési, illetve 1,5 Mb/s feltöltési sebességet jelent. A brit előfizetői átlag 4–5 Mb/s, s a Virgin eddigi legmagasabb ajánlata 20 Mb/s volt.

Hirdetés

Elszórtan, kisebb területeken, bizonyos szolgáltatóknál egész Európában elérhetőek már ilyen „szupergyors” szolgáltatások, ám a Virgin lépése ennél azért komolyabb, mivel a közelmúltban történt fejlesztések során kibővítették magát a teljes hálózati infrastruktúrát, s a potenciális, elméleti sebesség ezen az új hálózaton 200 Mb/s, így az új konstrukcióval a jelenleg meglévő 10/20 Mb/s-os hozzáféréseket közel háromszorosára tudják emelni.

Az új rendszert a London és Manchester közötti 350 kilométeres távolságon tesztelték egy száloptikás hálózaton május óta, ahol sikerült a korábbi 10 Gb/s-os értéket 40–100 Gb/s-ra növelni. A cég arra számít, hogy egyrészt a többfelhasználós háztartások, másrészt pedig az online HD-televíziók miatt népszerű lesz a kissé drága, ám magas színvonalú hozzáférés – ezt a várakozást támasztja alá, hogy a Virgin előfizetői az elmúlt másfél évben megduplázták a letöltött adatmennyiséget. S mondják ezt annak ellenére, hogy az első évben – a kezdeti beruházások plusz előfizetés – összesen 600 fontba (körülbelül 180 ezer forintba) kerül az új csomag.

Az új szolgáltatásra (mely egy egyórás tévéműsor letöltését egy percre mérsékli) a mai naptól a Virgin hálózatának 1,5 millió felhasználója tud bejelentkezni, de év végéig az előfizetők 40 százaléka számára lesz elérhető, s a teljes, 12,6 millió háztartást érintő hozzáférés is megvalósul jövő nyárig.

Egy helyi elemzőcég szerint várhatóan az előfizetők 75 százaléka fog érdeklődni, de valószínűleg csak 20 százalékuk vált a következő három évben. E forradalmi lépéssel még ekkor is csak negyedikek lesznek a britek, mivel Dél-Koreában, Franciaországban és Olaszországban már a 100 Mb/s is elérhető a felhasználók egy része számára.

Ma Magyarországon a leggyorsabb netet az 50-es csomagot ajánló Externet mellett – nagyon kevés helyen – a Digi kínálja (max. 30/20 Mb/s), s igen alacsony áron, de a szomszédos Szlovákiában sokkal jobb a helyzet; ott az Orange hálózatán már van 39,5 euróba kerülő 70/4 Mb/s-os csomag is (a 15/1 Mb/s-os Start csomag 19,92 euró, vagyis 5200 forint).

Azóta történt

Előzmények