Hirdetés

Szolgáltatási kötelezettség a Magyar Telekomnál

Hirdetés

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának (NHHT) legfrissebb határozata szerint a bérelt vonalak kiskereskedelmi piacán egyedül a Magyar Telekom rendelkezik jelentős piaci erővel, így a társaságnak ezen a piacon megrendelés esetén szolgáltatási kötelezettsége van – jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság hétfőn.

A bérelt vonalak esetében kiskereskedelmi értékesítésnek számít minden olyan üzlet, ahol a bérelt vonali szolgáltatást nem elektronikus hírközlési szolgáltató veszi igénybe és nincs továbbszolgáltatás. Ez a piac a bérelt vonalak kapacitása szerint több szegmensre bontható. A bérelt vonalak minimális készlete azt a bérelt vonali szegmenst jelöli, amely néhány meghatározott típusú analóg bérelt vonalat, illetve a 2 Mbit/s-os vagy az alatti sebességű digitális bérelt vonali szolgáltatást ölel fel.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa a piacelemzés és a jelentős piaci erővel (JPE) rendelkező szolgáltatók azonosítása során megállapította, hogy a bérelt vonalak minimális készlete országos piac, és ezen a piacon a Magyar Telekom Rt. rendelkezik jelentős piaci erővel. A szolgáltatóra ennek megfelelően kötelezettséget rótt ki, amely szerint a bérelt vonalak minimális készletére vonatkozóan a JPE szolgáltatónak megrendelés esetén a vonatkozó jogszabályokban foglaltak figyelembe vételével szolgáltatási kötelezettsége van. A határozat ugyanakkor nem tartalmaz kötelezést a minimális készlet díjaira vonatkozóan, mert az NHHT a díjtételeket – amennyiben szükséges – a nagykereskedelmi piacra vonatkozó határozatokon keresztül akarja szabályozni.

Azóta történt

Előzmények