Szépen gyarapodik a Cisco-diplomások száma

A Cisco Hálózati Akadémia Programban az idei tanévben 18 oktatási intézményben újabb 204 hallgató fejezte be tanulmányait. A végzetteknek tegnap Magyar Bálint oktatási miniszter, Dr. Harnos Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese, valamint Budafoki Róbert, a Cisco Systems Magyarország ügyvezető igazgatója nyújtotta át a diplomát.

Hazánkban jelenleg 78 Cisco Hálózati Akadémia működik, ahol a hallgatók e-learning-alapú, sok gyakorlattal kiegészített képzésben vesznek részt, s amelyek az alapvető informatikai, hálózati ismeretektől a hálózattervezés és -üzemeltetés komolyabb felkészültséget igénylő területeiig többféle témában és szinten teszik lehetővé a tanulást. A Cisco 1997-ben indított programjában ma globálisan mintegy 1,6 millió diák vesz részt, míg a magyarországi akadémiai közösséget jelenleg 189 oktató és körülbelül 2400 diák alkotja.

A Cisco Hálózati Akadémia Program nyolc modulból (szemeszterből) áll, amelynek az első négy modulját elvégezve a hallgatók CCNA (Cisco Certified Networking Associate) diplomát kapnak, a második négy modullal pedig CCNP (Cisco Certified Networking Professional) felsőoktatási szintű képzésben részesülnek. A CCNA fokozatot elérő diákok megtanulják, hogyan kell irányítás nélkül, önállóan telepíteni, üzemeltetni és karbantartani kis- és középméretű (tipikusan 100-150 végpont alatti), lokális (LAN), nagytávolságú (WAN) és behívásos (dial-up) informatikai hálózatokat a cégek vagy intézmények igényeinek megfelelően. Erre a képzésre hálózati előképzettség nélkül, 16 éves kortól bárki jelentkezhet. A CCNP felsőoktatási szintű képzés, a közepes méretű (100-1000 végpontos) intézményi hálózatok tervezésére, telepítésére, konfigurálására, hangolására és üzemeltetésére készíti fel a résztvevőket. A képzés előfeltétele érettségi és CCNA végzettség.

Az országossá fejlődött képzési program keretében a tavalyi évben indult – oktatási intézményen kívül először – Cisco Certified Network Associate (CCNA) tanfolyam a nagyfai, majd később a kecskeméti büntetésvégrehajtási intézetben, amelynek célja mindenekelőtt az, hogy a fogvatartottak olyan szaktudás birtokába juthassanak, amely megkönnyíti számukra a társadalomba való visszailleszkedést. A társadalmi integráció egy másik formáját szolgálja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével együttműködésben elindított CCNA képzés. A következő tanévben látássérült és gyengénlátó diákok számára is elérhetővé teszik a hálózati ismeretek elsajátításának lehetőségét.

„A szakképzési rendszer reformja során célunk, hogy a diákok modern, a piac igényeinek megfelelő, jó elhelyezkedési esélyeket nyújtó szakmákat tanuljanak, és tanulmányaik során az adott iparág legújabb technológiai fejlesztéseit sajátíthassák el. A magán- és közszféra összefogásával működő Cisco Hálózati Akadémiai Program ezen értékek mentén fejti ki tevékenységét” – mondta a diplomaosztón Magyar Bálint oktatási miniszter.

Budafoki Róbert, a Cisco Systems magyarországi leányának ügyvezetője beszélt a közelmúlt és a következő tanév legfontosabb újdonságairól. A 2004/05-ös tanév folyamán bevezették a legújabb, 3.1-es verziószámot viselő magyar nyelvű tananyagot, ezzel a hazai Cisco Hálózati Akadémia Program felzárkózott az eredeti, angol nyelvű tananyaghoz. Ezzel egy időben a képzés kibővült a Wireless és Security specializációkkal – az előbbi a vezeték nélküli hálózatok tervezésére és konfigurálására, az utóbbi pedig hardveres és szoftveres hálózatbiztonsági megoldásokra koncentrál.

A 2005/06-os tanévben a program tovább bővül; a Cisco az 1999-es hazai indulás óta több mint 250 millió forintot, míg más támogatók több mint 100 millió forintot fordítottak a hálózati akadémiákra – ez az összeg idén további 36,6 millió forinttal növekszik. A pénzt részint új képzési helyek és laborok létrehozására, részint a vezeték nélküli hálózati oktatáshoz szükséges eszközök beszerzésére fogják fordítani. A keretből mintegy 40 akadémia részesül, melyek közül idén 14 lokális akadémián mintegy 100-150 hallgató kezdheti meg az újfajta tanfolyamokat. A program szponzorai között található az Accenture, az AES Magyarország csoport, a T-Online Magyarország, a Convergys, a Gentronics, a Legrand és a Netvisor.

Azóta történt

Előzmények