GÉANT2: megújuló európai akadémiai hálózat

Luxembourgban tegnap ünnepélyes keretek között mutatták be az európai tudományos és felsőoktatási intézmények közötti adathálózatok hetedik generációját képviselő GÉANT2-t. A hivatalosan tavaly szeptemberben indult projekt most nagy lépést tett előre, hiszen gerinchálózatának jelentős részét a korábbinál jóval nagyobb sávszélességet biztosító sötétszálakra cserélték.

A GÉANT2 kezdetben 44 adatútvonalat biztosít a résztvevők számára, melyek közül 26 bérelt vonal, 18 pedig – adatátviteli sebesség szempontjából a nagyobbik rész – sötétszál, vagyis olyan szolgáltatás, ahol csak az átvivő közeget bérlik, kihasználásáról, illetve a rá épülő infrastruktúráról azonban a projekt illetékesei döntenek – ez a teljesítmény és a költségek hatékonyabb beosztását teszi lehetővé.


[+]

A hatalmas hibrid hálózat részint IP-alapú routolt útvonalakat kínál, ám fontos központok között közvetlen pont-pont kapcsolatokat is létrehoznak – a GÉANT2-t ősztől kezdődően vehetik használatba a társintézmények, s a tervek szerint 2008-ig tudja kielégíteni az igényeket. A projekt 34 ország mintegy 3500 intézménye számára teremt közös hálózatot. A felerészben – 93 millió euróval – az Európai Bizottság által finanszírozott beruházás 30 nemzeti tudományos és oktatási hálózaton keresztül hozzávetőleg 3 millió felhasználót fog kiszolgálni.

A GÉANT2-t ezenkívül speciális alkalmazások céljaira is igénybe veszik, például ez biztosítja az adatátvitelt a CERN új részecskegyorsítója számára, de éppígy megemlítendő a BioCASE hálózat, amely a legnagyobb biológiai gyűjteményeket kapcsolja össze, a rádiós csillagászati megfigyeléseket végző VLBI obszervatóriumok munkájának valós idejű összehangolását lehetővé tevő felhasználás vagy a távdiagnosztika és a gyógyítás szolgálatában álló T@lemed projekt.

A GÉANT2 teljes kapacitása elődje, a GÉANT teljesítményének 2,5-szerese lesz, azaz csaknem 500 Gbps. A projekt legnagyobb partnere az Európai Unióval szorosan együttműködő DANTE, amely tizenöt nemzeti tudományos hálózatot tömörít magában, valamint a TERENA, amely Európán kívüli országokkal, illetve intézményekkel is segíti az együttműködést. Magyarországi intézmények a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) HBONE nevű akadémiai hálózatán keresztül részesülhetnek az új projekt áldásaiból.

Azóta történt

Előzmények