It-csúcstechnológia a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetemen 2005 nyarán kerül áradásra a mintegy 10 milliárd forintból megvalósított Biológia és Szerves kémia tudományterületeket, valamint a könyvtári és informatikai kiszolgáló tevékenységeket befogadó Élettudományi Épület és Könyvtár.

Az épületekben a hang-, adat és videoforgalom egységes, konvergens hálózaton zajlik. A Cisco Catalyst eszközökre épülő redundáns aktív gerinchálózati rendszer minden végpont számára egyenként legkevesebb 100 Megabit/másodperc kapcsolt adatátviteli sebességet biztosít, ami nemcsak a hagyományos adatok továbbítását, hanem az interaktív multimédiás alkalmazások kényelmes működését is lehetővé teszi, ezáltal az animációs oktatási elektronikus anyagok online használata is biztosított.

A Debreceni Egyetem Élettudományi Épülete és Könyvtára Cisco-elemekre épülő informatikai rendszerének kivitelezését egy helyi cég, a Beks Kommunikációs Technika Kft. végezte az Egyetemi Informatikai Központ felügyelete mellett. Az IP-telefónia rendszert a Synergon Rt. telepítette és a Net'54 Kft. integrálta a meglévő hagyományos alközponthoz. Az intézményi belső telefonrendszer mellékei számának szignifikáns növekedése miatt szükség volt az öt számjegyű címzési rendszer bevezetésére, amelyet a BCN Rendszerház Kft. összefogásával a telefonközpontok üzemeletetésére szakosodott további cégek három napos munkája eredményeként valósult meg.

A két épületben az 1350, illetve 570 darab strukturált végpontot 87 kilométernyi kábel köti össze, amely Debrecenből számítva légvonalban három szomszédos országhatárt is elérne. A dolgozói, illetve oktatói szobákban lévő számítógépes hálózati rendszer a virtuális helyi hálózati (VLAN) technológiát alkalmazza, így az új épületekben lehetőség van bármely számítógép logikai átcsoportosítására, vagyis a számítógépek fizikai elmozdítása nélkül olyan belső elektronikus alkalmazások használhatók ezeken, amelyek adatvédelmi és adatátviteli teljesítmény szempontjából az adott konkrét igényeknek legjobban megfelelnek. Az új épület kábelezés szempontjából már elő van készítve a legmodernebb WiFi technológia kiépítésére is.

Az integrált informatikai rendszer kiemelkedő szolgáltatása a Cisco IP-telefonrendszer, amely 340 darab folyadékkristályos kijelzővel rendelkező intelligens készülék segítségével biztosítja az intézményen belüli, illetve kívülre irányuló telefonálás lehetőségét. A telefonrendszer szervesen kapcsolódik az intézmény városi méretű hagyományos belső telefonhálózatához is. Az IP-telefonok mindegyike eléri az egyetemi elektronikus telefonkönyv adatbázist, ami lényegesen kényelmesebbé teszi a hívószámok keresését és tárcsázását.

 

A Cisco Systems Magyarország a Debreceni Egyetem Élettudományi Épülete és Könyvtára számára 25 darab IP-telefonhoz illeszthető USB-kamerát és Cisco Video Telephony Advantage szoftvert adományozott, melyek segítségével az intézmény az IP-hálózaton keresztül könnyedén és gyorsan létesíthet videotelefon-kapcsolatot a házon belül, vagy akár a hazai és nemzetközi társintézményekkel.

Azóta történt

Előzmények