Szélesvásznú a köztévék adása a UPC-nél

Mostantól az összes hazai közszolgálati televízió adása valódi szélesvásznú képformátumban látható a UPC digitális kábeles és műholdas televíziós alapkínálatában – jelentette be ma a szolgáltató. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Duna TV mellett már az m1 és az m2 műsorai is az új tévékészülékekhez jobban illeszkedő, 16:9-es formátumban jutnak el az előfizetőkhöz.

A magyar adások közül elsőként a Duna TV műsorai váltak elérhetővé ebben a formátumban, október 1-jétől, ehhez társult most a Magyar Televízió két csatornája is. A UPC reményei szerint a továbbiakban fokozatosan egyre több hazai kereskedelmi és tematikus televízió is átáll a valódi szélesvásznú kép sugárzására, amely teljesen kitölti az új tévéképernyőket, így a nézőknek az új típusú tévékészülékeken nem kell torz képet vagy a kép alatt és felett fekete csíkokat látnia.

Ahhoz, hogy az új formátumban továbbított adások mindig a megfelelő módon jelenjenek meg a képernyőn, a vételhez használt digitális vevőegységeket helyesen kell beállítani. A UPC médiabox vevőegység „beállítások/tv-beállítások” menüjében, a tévé típusánál a hagyományos tévékészülékek esetében a „letterbox”, az újabb, szélesvásznú tévékészülékek esetében a „16:9” opciót kell kiválasztani. Ez esetben a kép sem a hagyományos, sem az újabb tévéken nem lesz torz vagy a szélei nem lesznek levágva, és kitölti a teljes képernyőt – közölte a cég.

Azóta történt

Előzmények