Kábeles internet: havonta 15 ezer új előfizetés

Szeptemberben a vezetékes széles sávú előfizetések száma mintegy tizenhétezerrel, 1,661 millióra emelkedett – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Az ADSL- és kábelmodemes előfizetések száma a hónap végén 175 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi és 123 ezerrel a 2008. év végi szintet.

Hirdetés

Az NHH gyorsjelentéséből – mely az egykori monopolszolgáltatók, a nagyobb alternatív szolgáltatók és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok önkéntes adatközlésére épül – kiderül, hogy az ADSL-szolgáltatásra előfizetők száma 808 ezer volt szeptember végén. (Az xDSL-vonalak száma tavaly szeptemberig visszamenőleg – téves adatszolgáltatás miatt – kismértékben módosult). Az ADSL-előfizetések száma így a hónap végén tizenkétezerrel haladta meg a 2008. végi és huszonkétezerrel az egy évvel korábbi értéket.

A gyorsjelentésben június óta a tizenegy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI, PR Telekom, Zelka, Tarr, TvNetWork, ViDaNet, PARISAT, RubiCom) adatai szerepelnek, ezek ügyfeleinek száma szeptemberben 729 ezerről 742 ezerre nőtt. A társaságok részesedése a teljes kábelmodemes piacon mintegy 85-90 százalékos, így a széles sávú kábeles kapcsolatok száma az országban körülbelül 853 ezer volt szeptember végén. A kábelmodemes előfizetések száma 2009 első kilenc hónapjában 111 ezerrel, tizenkét hónap alatt pedig 153 ezerrel bővült.

A bekapcsolt – vezetékes és kábelmodemes – telefonvonalak száma a megszokott trendet követve tovább csökkent, ötezerrel, 3,086 millióra. Szeptember végén száz főre az egy hónappal korábbi 30,85 után 30,80 vonal jutott. A közvetítőválasztást az augusztusi 473 ezer után mindössze 472 ezer fogyasztó vette igénybe, közel 33 millió percet telefonáltak ezen a módon.

A számhordozhatóság keretében a szolgáltatók között szeptemberben több mint tizenháromezer szám mozgott. Az előfizetők 2004 januárja óta összesen 438 ezer számot hordoztak, ebből 107 ezret 2009 első kilenc hónapjában – áll az NHH jelentésében.

Azóta történt

Előzmények