Ballmer: 2012-ben jön a Windows 8

Cége egy Tokióban rendezett fejlesztői konferenciáján néhány mondatot szentelt a Windows operációs rendszer következő kiadásának Steve Ballmer. A Microsoft vezérigazgatója azt mondta: „nyilvánvalóan keményen dolgozunk” az új verzión, „mely jövőre jelenik meg. Ahogy múlik az év, egyre többet halhattok majd a Windows 8-ról, Windows 8-as slate-ekről, tabletekről és különféle kategóriájú gépekről.”

Az új rendszer funkcióiról Ballmer nem beszélt, a vállalatvezető inkább a Windows 7-et méltatta. A Microsoft az idén több mint 350 millió Windows 7 alapú számítógép eladásával számol. A rendszer népszerűségében nagy szerepe van annak, hogy sokat dolgoztak a felhasználói elégedettség javításán. „Átdolgoztuk a felhasználói felületet, beépítettük az érintésvezérlést, az írás- és beszédfelismerést. A következő generációs Windows rendszerekbe [...] rengeteg más dolog kerül majd” – mondta.

Steve Ballmer (Fotó: Microsoft)
Steve Ballmer (Fotó: Microsoft)

Ballmer beszéde nem az információtartalma miatt érdekes – hiszen valódi újdonságot nem tartalmazott –, hanem azért, mert szerepelt benne a Windows 8 terméknév és a várható megjelenési év. Noha ismert tény, hogy a vállalat e kódnéven fejleszti a terméket, korábban a Microsoft vezetői kínosan ügyeltek arra, hogy ne így hivatkozzanak rá; inkább következő Windowsként vagy a Windows következő generációjaként említették. Ugyanígy mindig elhárították a rendszer megjelenési idejét firtató kérdéseket azzal, hogy majd akkor beszélnek erről, ha lesz mondanivalójuk.

A vállalat most is azonnal pontosította az ezek szerint fegyelmezetlen Ballmer nyilatkozatát. A cég szóvivője által kiadott közlemény szerint „Úgy tűnik, tévedés történt. Egyelőre a Microsoft hivatalosan nem jelentette be sem a Windows következő verziójának nevét, sem a tervezett megjelenési dátumát.”

Mindenesetre elképzelhető, hogy a jövő héten erre is sor kerül, vagy legalább néhány új információt oszt meg a cég az új termékről. Valami ilyesmit vár ugyanis a szakma a Windows-üzletág vezetőjének, Steven Sinofskynak a D: All Things Digital konferencián tartott előadásától. A háromnapos rendezvény május 31-én kezdődik.

Jelenleg a következő Windowsról biztosan csak annyit tudni, hogy Windows 8 munkanéven fejlesztik, és mainstream kiadása nem csupán a PC-k hagyományos architektúrájának számító Intel x86-os, hanem ARM-platformra is elérhető lesz. A pletykák szerint a rendszer nem igényel majd erősebb hardvert, mint a Windows 7, e tekintetben tehát az elődje felhasználóbarát gyakorlatát követi; és újabban felmerült az is, hogy az Internet Explorer újabb, 10-es verziójával érkezik majd. Várható még a rendszer gyors indulása, illetve hibernálása, valamint a környezeti érzékelők, az arcfelismerés és a helymeghatározás kiterjesztett támogatása. (A pletykaszinten eddig szóba került funkciókat egy korábbi hírünkben összefoglaltuk.)

Azóta történt

Előzmények