Mit várhatunk a Windows 8-tól?

A Microsoft mindeddig kevés részlettel szolgált operációs rendszerének következő kiadásáról. A cég bejelentései, vezetőinek nyilatkozatai alapján mindössze az tekinthető ténynek, hogy Windows 8 munkanéven fejlesztik a terméket, amelynek mainstream kiadása nem csupán a PC-k hagyományos architektúrájának számító Intel x86-os, hanem ARM-platformra is elérhető lesz. A vállalat további, hivatalos tájékoztatást akkor ad majd, amikor – ahogy a Windows-üzletág vezetője, Steven Sinofsky fogalmazott – „annak eljön az ideje”.

Számos pletykát lehet ugyanakkor olvasni az interneten. Kiszivárgott prezentációk és jól értesültnek mondott, belsős források fecsegték ki azt a korábbi nyilatkozatokból egyébként is kikövetkeztethető ütemtervet, mely a Windows 8 2012-es megjelenésével számol. E források szerint a Microsoft jelenleg 2012 derekán vagy harmadik negyedévében tervezi kiadni az új rendszert.

A gyártók már próbálgatják

Friss pletyka, hogy a szoftvervállalat PC-gyártó partnerei – köztük a Hewlett-Packard – nemrég a Connect hálózaton hozzáférést kapott a Windows 8 egy korai, a bétától még távol lévő tesztverziójához. Arról nincs konszenzus, hogy milyen fejlesztési stádiumban lévő kódot kaptak az OEM-ek, a források egy része a Milestone 3-ról (M3) beszél, mások szerint viszont még nem tart e fázisnál a munka. Azt, hogy korai tesztverziók valóban léteznek, obskúrus weboldalakon publikált screenshotok – lásd például ezt – látszanak bizonyítani.

A History Vault (Forrás: )
A History Vault puritán felülete (Forrás: cnBeta)

A képernyőképek megerősítik néhány korábban említett új funkció meglétét. Ilyen például a History Vault nevű adatmentő és -visszaállító szolgáltatás, amely értelemszerűen a Windowsokban ma is megtalálható backup továbbfejlesztése. A hírek szerint ez automatizáltabban működik majd, mint jelenleg – tehát kevesebb felhasználói beállítást igényel –, és kihasználja a rendszer helymeghatározó szolgáltatásait, környezeti szenzorait. (Hogy e két dolog miként kapcsolható össze, mi nem tudjuk – a szerk.)

Szintén újdonság lesz a gyári beállítások visszaállításának lehetősége, a „factory reset” – mindez a megszokott, egy elmentett korábbi rendszerállapotot előhívó rendszer-visszaállításon túl. A reset törli az operációs rendszerre telepített összes alkalmazást, és visszaállítja az alapállapotot, de lehetőséget ad a felhasználói fiókok és fájlok megőrzésére. Ilyenkor az alkalmazások egy része egyszerűen újratelepíthető lesz az új Windows Marketplace-en keresztül, amely a mobiltelefonos, tabletes vagy éppen a Mac OS-en elérhető alkalmazásboltokhoz hasonló piactér lesz a windowsos appok számára.

Nem kell hozzá bika hardver

A screenshotok alapján még nem lehet képet alkotni a Windows 8 felhasználói felületéről, mert az még javában készül. A hírek szerint az asztali gépekre szánt kiadásban tovább él az Aero felület, de a kisebb készülékekre, tabletekre egy mozaik (tile) alapú GUI-t képzelnek el, olyat – vagy talán pontosan ugyanazt –, mint amelyik a Windows Phone 7-ben mutatkozott be.

Azt is rebesgetik, hogy a Windows 8 nem igényel majd erősebb hardvert, mint a Windows 7, e tekintetben tehát az elődje felhasználóbarát gyakorlatát követi; és újabban felmerült az is, hogy az Internet Explorer újabb, 10-es verziójával érkezik majd. Várható még a rendszer gyors indulása, illetve hibernálása, valamint a környezeti érzékelők, az arcfelismerés és a helymeghatározás kiterjesztett támogatása.

Ami a fejlesztés jelenlegi ütemtervét illeti: állítólag az első, nem nyilvános bétát az őszi PDC-n mutatják be, a publikus béta az év végén jelenhet meg, a kiadásra jelölt (RC) verzió 2012 első félévében, a final pedig – amint azt már említettük – 2012 nyarán vagy őszén.

Azóta történt

Előzmények