Hamarosan hatályba lép a startupokat támogató TAO-rendelet

December közepétől igénybe vehető az angyalbefektetői adókedvezmény, mely a korai fázisú vállalkozások serkentését célozza.

A Digitális Jólét Program Titkársága tegnap közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a Magyar Közlönyben november 9-én kihirdetett kormányrendelet a szövegben megadott 30 napos határidő letelte után december 9-én hatályba lép, és ezek után a startupokat – a rendelet jogi terminológiáját használva: korai fázisú vállalkozásokat – támogató gazdasági vállalkozások jogosultak lesznek a társasági adóról és az osztalékadóról szóló (TAO-) törvény által meghatározott adókedvezmény igénybevételére.

A közlemény szerint a döntés Magyarország Digitális Startup Stratégiájának részeként született meg, hogy vonzó lehetőséget biztosítson az angyalbefektetőknek – az „angyalbefektető” egy speciális pénzügyi terminus, az „angel investor” magyar fordítása, és azokat jelölik vele, akik egy még nem látható jövőjű, de a befektető szerint ígéretes induló vállalkozást támogatnak meg; több formája is létezik: a családi, baráti összefogástól kezdve az erre a kockázatos manőverre szakosodott cégekig, erre a sokszínűségre utal a kissé ironikus 3F megjelölés is („friends, family and fools”).

A közlemény hangsúlyozza, hogy a kormányrendelet „megteremti a keretfeltételeit annak, hogy a korai fázisú (start up) vállalkozásokba befektető gazdasági társaságok igénybe tudják venni a Tao. törvény szerinti adóalap-kedvezményt. A kedvezmény lehetővé teszi, hogy a vállalkozásban szerzett részesedés bekerülési értékével a befektetők csökkenthessék a társasági adó alapjukat.”

Habár itt már részletszabályokról van szó, mindennek megvalósulása, megvalósítása, gyakorlati működése még kissé homályos. De az bizonyos – és a rendelet maga igazából erről szól –, hogy „A kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy mind a start-up, mind pedig az ilyen vállalkozásokba befektető gazdasági társaság (angyalbefektető) kérje a nyilvántartásba vételét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. A hivatal előtti eljárás díjmentes és teljes körűen elektronikusan intézhető.”

Azóta történt

Előzmények