Csökkenti műholdjainak fényességét a SpaceX

A bejelentés a legújabb sikeres misszió, újabb 60 műhold pályára állítása után történt meg.

A cég vezérigazgatója, Elon Musk a Twitteren írt arról, hogy a Starlink projekt műholdjainak túlzott fényességéért az űreszközök napelemeinek elhelyezkedése a felelős, de a vállalat „most korrigálja a dolgot”. Az átállítás révén a műholdak kevésbé lesznek láthatóak a Földről – olvasható a BBC híradásában.

Azt írják, hogy a visszatükröződő napelemeken túl a műholdak egy része a jelenlegi keringési pályája miatt volt szembetűnőbb az elmúlt napokban. Ezek a műholdak a méretük és a Földhöz való közelségük miatt is különösen fényesek. A SpaceX jelenleg egy olyan „napernyő” kifejlesztésén dolgozik, amely csökkenteni fogja a soron következő műholdak tükröződését. A csillagászok szerint a műholdak láthatósága most még kevésbé jelent problémát számukra, ám ez változni fog a rendszer gyarapodásával és üzembe helyezésével.

A következő hónapokban a mesterséges égitestek a fedélzeti hajtóműveiket használva fognak kissé messzebb húzódni a Földtől, a Nap felé fordítva a napelemeiket. Ezáltal szabad szemmel ugyan kevésbé lesznek láthatóak, ám olyan mértékű fényszennyezést idézhetnek elő, amely jelentősen megnehezíti a csillagászok munkáját. A szakemberek továbbá arra figyelmeztetnek, hogy az alacsony pályán mozgó űreszközök megszaporodásával növekszik az ütközések kockázata, aminek nyomán sérülhetnek a műszerek vagy a darabjaik le is hullhatnak a Földre.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) floridai űrközpontjából felbocsátott 60 műhold volt a hetedik szállítmány a Starlink program tavaly májusi kezdete óta, így ezzel együtt a SpaceX már 422 műholdat bocsátott fel a világűrbe. A program távlati célja, hogy 2024-ig csaknem 12 ezer mesterséges holdat állítsanak pályára egy internetes kiszolgáló hálózat számára, amely a tervek szerint lefedi az internetre jelenleg még rá nem kapcsolt térségeket is. Elon Musk szerint az első tesztek már idén megkezdődhetnek.

Azóta történt

Előzmények

  • A NASA magáncégeket támogat

    Ezek a partnerei kapcsolatok többségükben eddig is működtek, de az amerikai űrkutatási hivatal még szorosabbra akarja fonni őket.