Gőzerővel bővítik a Starlink műholdas hálózatát

Lassanként kiforrottnak nevezhetjük a Falcon 9 rakétát, de már az ajtón kopogtatnak az újabb fejlesztések.

Magyar idő szerint ma hajnalban a Cape Canaveral bázisról felbocsátották a 16. olyan SpaceX Falcon 9 rakétát, mely műholdakat szállított az épülő Starlink rendszerbe – ezúttal is 60 szatellitet.

Hirdetés

Az indítás különlegessége, hogy az adott rakéta új rekordot állított fel, ugyanis visszatérő fokozata hetedik alkalommal indult az űrbe – minden egyes újabb felhasználás komoly költségmegtakarítást jelent. A fokozat ez alkalommal is simán, probléma nélkül landolt a számára felállított óceáni platón.

A mostaniakkal együtt már közel ezer műholdból áll a rendszer, amely már korábban elérte azt a kritikus tömeget, mennyiséget, hogy mára képes egész Észak-Amerikát lefedni. A szolgáltatás bizonyos területeken, az USA észak-nyugati, valamint Kanada egyes déli részein már működik, egyelőre tesztfázisban. Ugyanakkor a felhasználói tapasztalatok gyakorlatilag egyöntetűen pozitívak: a visszajelzések alapján a technológiát roppant könnyű alkalmazni, használni, a minősége pedig – a stabilitás, a sebesség, a késleltetés – utcahosszal veri a riválisokét.

Azóta történt

Előzmények