Már használják is Musk műholdas internetjét

A SpaceX Starlink műholdjai még erősen tesztfázisban nyújtanak szolgáltatást, de amerikai állami szervek már próbálgatják az új lehetőséget.

Habár a projekt a tervekhez képest még nagyon az elején tart, amerikai sajtótudósításokból kiderült, hogy már kipróbálták a képességeit éles helyzetben is.

A CNBC beszámolója szerint a Washington állambeli katatsztrófavédelem már augusztus eleje óta igénybe vette a Starlinket segélyhívásokra, hogy az ott lakókat segítsék a tűzvészek okozta helyzetben.

A vállalkozás júliusban kiadott hivatalos közleménye szerint az eddig pályára állított műholdak alkotta rendszert jelenleg az USA egyes északi, valamint Kanada déli részein bétatesztelik. A résztvevők közé tartoznak Washington állam katasztrófavédelmi egységei is, akik 48 cm átmérőjű parabolaantennákkal fogják a jeleket a speciális terminálok segítségével. Richard Hall, a katonai informatikai részleg vezetője megerősítette az információkat, és közölte, hogy a Starlink kiváló minőségű, megbízható szolgáltatást nyújt, a földi berendezések telepítése pedig gyors és egyszerű, mindössze öt-tíz perc. Azt is elmondta a CNBC-nek, hogy a többi műholdas szolgáltatáshoz képest a Starlink dupla akkora sávszélességet kínál, a késleltetés pedig 150 százalékkal kisebb, és folyamatosan tudja biztosítani a 30 milliszekundumnál kisebb értéket.

Ez a kijelentés igen jól jön a vállalatnak, ugyanis az amerikai távközlési felügyelet, az FCC korábban kétségeit fejezte ki, hogy a Starlink hozza-e az előírt 50 ms alatti késleltetést – azt mondták, hogy ahhoz számításaik szerint legalább 30 ezer műhold kellene. Hall ezzel szemben azt állítja, hogy tapasztalataik szerint az átlagos késleltetés közel áll a 20 ms-hoz. Mindez azért fontos, mert a Starlink csak akkor kapja meg az engedélyt arra, hogy nagy területen üzleti alapon szolgáltasson állami támogatással az USA területén, ha képesek a késleltetést az előírt alacsony szinten tartani, illetve a 25 Mbps-os sávszélességet is megvalósítani.

E híradások alapján jó úton haladnak, mert bár az FCC előzetes engedélye 12 ezer műholdra szól, azonban a jelenlegi, kevesebb mint 800 műholddal is megugrották a lécet. És ez még nem a vége, mivel a felügyelő hatóságnak a SpaceX nemrég bemutatott egy teljesítménytesztet, ahol letöltéskor 102-103 Mbps-ot, feltöltéskor kb. 42 Mbps-ot produkáltak, mindezt 18-19 ms késleltetéssel.

Ha pénteken, október 2-án pályára állítják a következő 60 műholdat, akkor elérik azt a szintet, mely Musk szerint már egész Észak-Amerika lefedettségét biztosíthatja.

Azóta történt

Előzmények