Sikeres teszten van túl a Crew Dragon

Nagyon fontos volt, hogy kijavítsák azt a hibát, mely áprilisban robbanáshoz vezetett.

Nem lehet oka panaszra mostanában a sokat kritizált gurunak, Elon Musknak: a vállalkozásként már hosszú ideje gyengélkedő Tesla legutóbbi statisztikái reménykeltőek (igaz, a csalás gyanúját Musk még most sem tudta teljesen lemosni magáról - de Berlinbe mindenesetre gyárat telepítenek), néhány napja a Starlink program következő fázisában újabb 60 műholdat állítottak pályára – tegnap pedig sikeresen zártak le egy tesztsorozatot a Crew Dragon űrhajóval.

Ez utóbbi azért különösen fontos, mert ugyanez a statikus hajtóműteszt a tavasszal kudarcba fulladt, az indítóállásban kigyulladt, majd felrobbant az űrhajó (a vizsgálat szerint a robbanás oka egy szelep szivárgása volt – azóta áttervezték a rendszert). Maga a teszt egy különleges biztonsági teszt, amikor egy speciális hajtóművet, a SuperDraco nevűt vizsgálják. A SuperDraco arra szolgál, hogy ha indításkor valamilyen anomália lépne fel, akkor a kapszula és az űrhajósok e hajtóművek segítségével kezdik meg a menekülést.

A NASA bejelentése szerint a tegnapi „In-Flight Abort Test” a floridai Cape Canaveral bázis Landing 1 zónájában teljes sikerrel zárult, a hajtóműveket felváltva rövid időre beindították, és azok kifogástalanul működtek a szimulált vészhelyzetben.

A teszt eredményeit még jó ideig értékelik és elemzik, majd repülés közben is elvégzik, ugyanis ez szükséges ahhoz, hogy a személyzet nélkül már repült űrhajót emberek szállítására is alkalmassá nyilvánítsák.

Azóta történt

Előzmények