Ingyenes androidos alkalmazás a megfigyelés ellen

A hírekben, a hírekhez kapcsolódó topikokban napi téma, hogy a népszerű és elterjedt mobilos platformra, az Androidra számtalan olyan alkalmazást készítenek, melyek a felhasználó tájékozatlanságát kihasználva vagy épp a háta mögött, engedély nélkül különféle személyes adatokat küldenek harmadik feleknek. Erre a problémára igyekszik megoldást kínálni a magánélet védelmét biztosító technológiákat fejlesztő cég, a SnoopWall, ugyanis bejelentettek egy olyan ingyenes androidos alkalmazást, mely megpróbálja kiszűrni a „kémkedő” szoftvereket a mobil eszközökön.

A Privacy App for Android kifejlesztéséhez 14 hónap alatt több mint 90 ezer, az androidos Play piactérről letölthető alkalmazást vizsgáltak meg, és úgy találták, hogy legalább minden ötödiknek van hozzáférési engedélye olyan adatokhoz, amelyekre a működéshez egyébként nem lenne szüksége. Ezek az információk sokfélék lehetnek: a begépelt jelszavaktól kezdve a személyes adatokon át egészen a fényképkészítésig.

A cég által készített alkalmazás többek között egy általuk szabadalmaztatott technológia („port authority”) határozza meg azokat a pontokat, ahol a felhasználó adataira utazik egy szoftver. Erről a felhasználót értesíti, illetve megkönnyíti a káros alkalmazások letiltását vagy eltávolítását.

A fejlesztők őszre ígérik, hogy megjelenik az iOS-re, illetve a Windowsra írott verzió is.

Azóta történt

Előzmények