Az ókori Róma lenyűgöző mása a Google Earthben

Tavaly nyáron számoltunk be arról a kezdeményezésről, melynek keretében Újjászületett Róma (Rome Reborn) néven két amerikai intézmény, a Virginia Egyetem és a Los Angeles-i UCLA megalkotott egy olyan technológiát, mellyel 3D-s modellek segítségével elkészítették az ókori Róma virtuális változatát. A technológia mellett a tartalom kialakításában természetesen nemzetközi összefogásra volt szükség: építészek, régészek és informatikusok nagy csapata dolgozott, dolgozik a projekten, mely most már a 2.0-s verziónál tart.

A digitális város Rómát hatalma csúcsán, az i. sz. 320-as állapotnak megfelelően mutatja be: az Aurelianus császár által épített, körülbelül 21 kilométer hosszú városfalon belüli területet. Az itáliai birodalom fővárosa ekkor, Nagy Konstantin idején érte el legnagyobb kiterjedését, multikulturális közösségének lélekszáma meghaladta az egymilliót.

Felfigyelt erre a kiváló projektre a Google is, s tegnap óta már a Google Earthön keresztül is elérhető a virtuális város. Az adatbázis egyébként alapjaiban az olasz fővárosban található, a római civilizációt bemutató múzeum munkatársainak évtizedeken át tartó munkájára épül – a kutatók 1933 és 1974 között alkották meg a régi Róma épületeinek valódi modelljeit, s ezeket használták fel a 3D-s virtuális épületekhez. A Rome Reborn időközben összefogott egy hasonló kezdeményezéssel, a Past Perfect Productionsszal, s a Google ehhez a csoporthoz csatlakozott most a maga eszközeivel.

Eddig összesen 6300 modellt sikerült elkészíteniük, melyek közül 200 számít „első osztályúnak”, vagyis olyan részletességgel formálták meg, hogy számtalan módon felhasználható az oktatásban, kutatásban. 11 épület – a jövőben feltehetően még többet kínáló – különleges módon készült el, belülről is meg lehet nézni őket. Ezek: Maxentius bazilikája, a Colosseum, Julius Caesar Foruma, a Ludus Magnus, a Vénusz-templom, a Vesta-templom, a Regia, a Basilica Iulia, a Basilica Aemelia, a Curia Iulia és a Tabularium.

Róma

Az eszköz aktiválásához a Layereknél a Gallery menüjében be kell kapcsolni az Ancient Rome in 3D-t. Ekkor Róma térképén megjelennek az épületeket jelző ikonok. Mivel a layer használata meglehetősen erőforrás-igényes (javasolt hardver a sima működtetéshez: Dual-Core 2.0 GHz CPU + 3 GB RAM + High End GPU 512 MB RAM-mal), ezért a program több lehetőséget is felkínál. Ha rákattintunk az ikonokra, akkor felugrik egy tájékoztató panel (jelenleg angolul, németül, spanyolul, portugálul, franciául, japánul, olaszul, oroszul és hollandul), rajta egy előnézeti kép. Itt találhatjuk a modellek forrásainak linkjeit is, valamint itt van lehetőség letöltenünk az adatokat.

Róma

Elsőként csak a régi város domborzatát javasolják, majd két opciót kínálnak fel: a 250 legfontosabb épület modelljének letöltését, illetve a több mint 5000 helyet kínáló teljes letöltést. Ez utóbbit csak azoknak ajánljuk, akiknek valóban megvan ehhez a megfelelő hardverük. Az erőforrás-takarékosság és a szebb látvány érdekében érdemes a többi layert kikapcsolni.

Az új eszközhöz kapcsolódóan a Google versenyt is hirdetett amerikai középiskolásoknak, melynek során az a feladat, hogy hasznos és látványos óraterveket készítsenek az ókori Rómával kapcsolatban.

Azóta történt

Előzmények