A Google Earth valós időben mutatja a Föld körül keringő műholdakat is

Az elmúlt hét a műholdak jegyében telt a Google-nál: szeptember 6-án sikeresen felbocsátották a GeoEye-1 nevű műholdat, amelynek képeit a cég térképes szolgáltatásai fogják felhasználni, s ugyancsak a múlt héten indult el külső közreműködéssel egy új szolgáltatás a Google Earthben, ahol a Föld körül keringő műholdakat lehet figyelemmel követni.

Ahogy mi is beszámoltunk már korábban róla, a közel kéttonnás GeoEye-1 üzemeltetője kizárólagos szerződést kötött a Google-lal a műholdképek internetes alkalmazásban történő használatát illetően – egyéb célokra más is vásárolhat belőlük, s a híradások szerint már többen is jelezték, igényt tartanak a kereskedelmi célú műholdak közül ma a legjobb minőségű képeket készítő szatellit anyagaira. A finanszírozásba az amerikai kormány is beszállt, így a GeoEye-1 üzemidejének fele a Védelmi Minisztérium nemzeti térinformatikai hírszerző ügynökségét (National Geospatial-Intelligence Agency – NGA) illeti meg. Jelenleg a műhold kalibrációs munkálatai zajlanak, leghamarabb egy hónap múlva kezdi meg a folyamatos működést.

Szintén a múlt héten indult el a Google Earthben az a szolgáltatás, ahol a Föld körül keringő műholdakat lehet valós időben nyomon követni. Az adatokat a USSTRATCOM, az amerikai stratégiai parancsnokság vezérkarának űrmegfigyelő hálózata biztosítja az Analytical Graphics cég számára, akik a körülbelül 13 ezer műhold adatait feldolgozzák, s ezeket jelenítik meg a Google Earthben. A műholdak pozícióját az alkalmazásban 30 másodpercenként automatikusan frissítik. A nevük alapján azonosítható szerkezetekre a többi megjelenítéshez hasonlóan rá lehet kattintani, s ekkor további részletekről is olvashatunk.

A műholdak megtekinthetők a Google Earthben, valamint a Google Earth plug-in telepítésével a böngészőben is.

Azóta történt

Előzmények