Már a maszek 3D-s épületek között is böngészhetünk a Google Earthben

A Google nagy sikerrel vezette be azt a lehetőséget, hogy felhasználói a SketchUp nevű alkalmazással háromdimenziós épületeket tervezhetnek, majd ezeket a modelleket a 3D Warehouse honlapján megoszthatják másokkal, és végül ezeket az épületeket el is helyezhetik a Google Maps, illetve a Google Earth adatbázisában, vagyis az egész világ megcsodálhatja az önjelölt tervezők, grafikusok munkáját. (Ezt a lehetőséget egyébként közösségeknek, városoknak is felajánlották a Cities in 3D programban.)

Google Earth

Az eredmények eddig is megtekinthetőek, letölthetőek voltak a 3D Buildings layer bekapcsolásával, de most bevezettek egy még felhasználóbarátabb megoldást: egy olyan layert is le lehet tölteni, mely ikonokkal jeleníti meg azokat a virtuális épületeket, tereptárgyakat, melyeket a felhasználók készítettek. Ez annyit jelent, hogy a Warehouse adatbázisát összekapcsolták a Google Earthszel, s a  Warehouse honlapjáról a „Browse 3D Warehouse models in Google Earth” linkre kattintva közvetlenül a Google Earthön belül nézhetjük meg az épületeket.

Google Earth

A layer bekapcsolása után a modelleket kékesfehér házikók formájában láthatjuk, s ha rájuk kattintunk, akkor az információs panelen megtalálhatjuk a letöltési linket („View this model”). A program ezek után a szokásos módon elvisz bennünket az adott modellhez. Ezek az alkotások természetszerűleg igen vegyes színvonalúak, némelyik még kidolgozás alatt áll, de akad olyan is, mint például ez a coloradói ház (a Stephen King Végitélet című könyvéből ismerős Boulderben), ahol például be is láthatunk a belső terekbe.

Google Earth

Azóta történt

Előzmények