Elkészült az ókori Róma digitális mása


Tegnap Walter Veltroni, az olasz főváros polgármestere a Campidoglión, a Palazzo Senatorióban ünnepélyes keretek között mutatta be annak a tízéves projektnek az első eredményét, melynek végső célja, hogy az ókori Róma városát digitálisan újraalkossák. Az „Újjászületett Róma” 1.0-s változatának technológiai kimunkálásában két amerikai intézmény, a Virginia Egyetem és a Los Angeles-i UCLA vett részt, de a tartalom kialakításában természetesen nemzetközi összefogásra volt szükség: építészek, régészek és informatikusok nagy csapata dolgozik a projekten.

A digitális város Rómát hatalma csúcsán, az i. sz. 320-as állapotnak megfelelően mutatja be: az Aurelianus császár által épített, körülbelül 21 kilométer hosszú városfalon belüli területet. Az itáliai birodalom fővárosa ekkor, Nagy Konstantin idején érte el legnagyobb kiterjedését, multikulturális közösségének lélekszáma meghaladta az egymilliót.

A 3D-s városmodellen belül a felhasználók korlátozás nélkül mozoghatnak minden irányban, s be tudnak lépni körülbelül 30 fontos középületbe is – például a Colosseumba vagy a szenátus épületébe, amely helyeken a freskókat, a feliratokat, a szobrokat stb. is újraalkották. A szoftvert úgy tervezték, hogy könnyen lehessen frissíteni, s továbbiakban a fejlesztés célja, hogy Róma más korszakait is tudják majd modellezni; tervbe vették például a bronzkori település, illetve a 6. századi város újraalkotását is.

Habár a technológiai fejlődés számtalan hasonló vállalkozást inspirált – hiszen a digitális megjelenítés mind a kutatók, mind a diákok számára végtelenül hasznos eszköz –, úgy tűnik, arányaiban és nagyságában az eddig körülbelül kétmillió dollárba kerülő „Újjászületett Róma” a legambiciózusabb. A projektet 1996-ban Bernard Frischer (ma már a Virginia Egyetem munkatársa és a munka vezetője) és Diane Favro kezdeményezték az UCLA-n, s ezek után fokozatosan csatlakoztak hozzá új intézmények az egész világról.

A digitális Róma weboldalán jelenleg csak bizonyos részek képei és mutatványvideók érhetőek el, mivel még nem áll rendelkezésükre olyan géppark, amely a lehetséges terhelést elbírná, de már folynak a tárgyalások a Linden Labbal, a Second Life üzemeltetőjével a szükséges technológiai háttér megteremtéséről. További – kereskedelmi jellegű – tervek is előkerültek már, mert – a virtuális világok mintájára – be is akarják népesíteni az ókori várost.

Azóta történt

Előzmények