Robot készíti a hamburgert

A gyorséttermi ételkészítés nem a gasztronómia csúcsa, és sokan szeretnék ezt minél jobban gépesíteni is. A kaliforniai Pasadénában található CaliBurger étteremben most egy olyan robot végzi gyakornoki munkáját, ami az ígéretek szerint az eddiginél hatékonyabban integráltható az éttermi folyamatokba.

A Flippy nevű gép feladata jelen pillanatban a hamburgerbe való húspogácsák elkészítése. Ez önmagában nem túl nehéz, amiben a Flippy újat jelent, az az, hogy nem szükséges hozzá átépíteni a konyhát vagy új eszközöket beszerezni, hanem könnyedén telepíthető a meglévő sütő mellé is. Egyetlen, speciális manipulátorban végződő karjával könnyedén tudja forgatni a pogácsákat, miközben nemcsak a rendelésfelvételről érkező jegyek számát követi, de minden pogácsa sütési idejét és állapotát is. Amikor egy pogácsát késznek ítél, külön tányérra teszi, majd jelzi ezt emberi munkatársának, aki befejezheti a megrendelt burger összeállítását sajttal, zöldségekkel és a zsemlével (bár a cél természetesen az, hogy Flippy rokonai később majd ezeket a lépéseket is elvégezhessék).

Az, hogy a robot a meglévő folyamatokba integrálható, nem triviális: a hagyományos, például autóipari robotok viszonylag kötött környezetben dolgoznak, ahol az alkatrészek, elemek helye és formája azonos. Ezzel szemben Flippynek fejlettebb mesterséges intelligenciára van szüksége ahhoz, hogy felismerje a különböző grillen sülő ételeket, és a célnak megfelelően saját maga képes legyen a karja végén található manipulátort is cserélni.

Ha Flippy beválik, akkor a CaliBurger lánc a következő két évben még legalább 50 éttermében állítja csatasorba a robotot, amelyet a cég vezetője szerint nem az emberek helyett, hanem az emberek mellett szeretnének alkalmazni. Kérdés persze, hogy a gyorsan tanuló és ingyen dolgozó Flippy és testvérei mikor veszik át a gyorséttermi munka teljes egészét, annál is inkább, mert más láncok, így például a McDonald’s és a Wendy’s egy ideje már kísérletezik az automata rendelésfeladással is.

Azóta történt