Hirdetés

Robotokon mutatták meg tudásukat a mérnökhallgatók

A hazai PLC-programozással és ipari automatizálással foglalkozó egyetemi szakok, műhelyek legjelesebb oktatói és hallgatói mérték össze tudásukat Veszprémben.

A programozóversenyre több mint 20 csapat, mintegy 100 résztvevő érkezett, akik valós ipari feladatok megoldásában vettek részt – közölte a főtámogató Universal Robots.

Hirdetés

A hosszú hagyományokra visszatekintő Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyt idén 23. alkalommal rendezték meg. 1994 óta minden évben valamelyik hazai felsőoktatási intézmény ad otthon az eseménynek a villamosmérnöki, mechatronikai és informatikai területek dolgozó szakemberek és hallgatók részvételével. A verseny idén a Pannon Egyetem Mérnöki és Műszaki Informatikai Karának közös szervezésében valósult meg, a Vesz-Mont 2000 Szereléstechnikai és Gépipari Kft., a Universal Robots egyik hazai disztribútorának fő támogatásával.

Az elsőként piacra lépő és mára vezető kobotgyártó (kollaborítív robot) Universal Robots robotkarjait a résztvevők most a gyakorlatban is kipróbálhatták, megismerhették. Az UR5 típusú robotkarral felszerelt gépezet beprogramozásának kihívása a versenyzőkre hárult, úgynevezett „pick and place” (felemelés, áthelyezés) feladatok elvégzésére kellett képessé tenniük a robotot.

A versennyel párhuzamosan, az érdeklődők betekintést nyerhettek a dán vállalat életébe, emellett további termékeit is megtekinthették, pl. az UR3 és UR10 típusú robotokat. A Vesz-Mont 2000 Kft. munkatársai interaktív workshop keretében is választ adtak a UR robotokkal kapcsolatos programozói kérdésekre.

A versenyzők nyitottsággal fogadták az új technológiát, többen kifejezték azon igényüket is, hogy szívesen vennék, ha az egyetemi képzés keretein belül lehetőség lenne a modern technológiák alkalmazására gyakorlati órák keretén belül.

“Egyre nagyobb az érdeklődés az automatizálás iránt hazánkban is, a vállalkozások egyre nyitottabbak a kobotok iránt. Ezt egyelőre leginkább a multinacionális cégcsoportok esetében tapasztaltuk. Ez az igény úgy vélem meg fogja határozni az elkövetkező pár év fejődését, amelynek csak az automatizálási cégeknél is jelenlévő szakemberhiány szabhat gátat. Nagyon sok olyan projekt várható a jövőben, ahol robotokkal próbálják kiváltani az operátori munkaerőt partnereink”– nyilatkozta Zentai Tibor, a Vesz-Mont Kft. ügyvezetője az automatizálás jövőjével kapcsolatban.

A versenyen végül az Óbudai Egyetem csapata győzedelmeskedett, a második helyen a Szegedi Tudományegyetem, a harmadik helyen a Pécsi Tudományegyetem hallgatói végeztek.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények