Letartóztatták, mert részegen megtámadott egy robotot

A férfi azzal védekezett, hogy ő mérnök, és csak tesztelni akarta a gépet.

Ma már nem ritkaság hogy az Egyesült Államokban az ember áruházakban, oktatási intézményekben vagy hivatalokban összefut egy kaliforniai startup vállalkozás, a Knightscope termékével, a bűnmegelőzési célokra tervezett K5 robottal. A viszonylag egyszerű gép kisebb-nagyobb, az okosabb-butább robotokkal teli jövőt mintegy előre jelző eseteivel többször bekerült már a hírekbe (legutóbb egy „gázolással”), ám a múlt héten úgy lett téma a sajtóban, hogy nem aktív fél volt egy történetben, hanem elszenvedő.

A tudósítások szerint a Szilícium-völgyben található Mountain View-ban a múlt héten, csütörtök este történt az eset, amikor a parkolóban járőröző, másfél méter magas, 150 kg súlyú K5 robotot egy részeg férfi – máig tisztázatlan okból – felborította. A rendőrség hivatalosan azt közölte, hogy a 41 éves Jason Sylvain gyanús tevékenységét a robot jelezte a rendőröknek és a gyártó cégnek, a „támadót” hangjelzéssel is figyelmeztette, aki ezek után megpróbált elmenekülni, de a Knightscope a rendőrség megérkezéséig szemmel tartották az illetőt.

A robot pár karcolással megúszta, és azóta már visszatért az utcára, végzi feladatát, Sylvain ellen pedig többek között közterületen történő alkoholfogyasztás miatt indítottak eljárást.

Előzmények