Részben az Intelnek köszönheti a „matricapert” a Microsoft

Újabb részletek láttak napvilágot a héten a Microsoft egykori „Windows Vista Capable” kampányával kapcsolatban, miután a cég ellen indított csoportos perben bizonyítékként szereplő, eddig nem ismert céges e-mailek részletei is napvilágra kerültek.

Ezekből egyebek mellett kiderül, hogy a szoftvercég az Intel nyomására döntött úgy 2006-ban, hogy módosítja a Windows Vista Capable rendszerkövetelményeket. Így jóval több számítógépre kerülhetett rá a sokak által sérelmezett matrica, mely azt ígérte a vásárlóknak, hogy Windows XP-vel megvásárolt gépüket frissíthetik az új operációs rendszerrel annak megjelenése után. Az ígéret azonban csak részben teljesült, bizonyos számítógépek ugyanis hardverfelépítésükből adódóan nem tudták futtatni a Vista fejlettebb funkciókkal felvértezett változatait.

Ilyen funkció például a látványos Aero Glass felhasználói interfész, melynek megjelenítéséhez számos feltételnek eleget kell tennie a PC grafikus alrendszerének, és amely a legolcsóbb kiadás kivételével az összes Vista-változatnak a szerves része. A különböző háromdimenziós hatásokat tartalmazó grafikus felület csak a modernebb videovezérlőkkel jeleníthető meg, a fő kritériumok közt szerepel a Shader Model 2.0 kompatibilitás, a kellő mennyiségű videomemória (a rendszer ezt a kijelző felbontásától függően határozza meg), illetve a grafikus chip eszközillesztője a Vistával debütált Windows Display Driver Modell (WDDM) szerint kell működjön.


Akcióban az Aero Glass [+]

Egyedül ez utóbbi feltételnek nem tudott megfelelni az Intel 915-ös sorozatú lapkakészletcsaládjának bizonyos tagjaiba integrált GMA900-as grafikus motor, az első Aero Glass kompatibilis Intel áramkör (a GMA950) csak a következő generációval (945-ös széria) jelent meg a piacon. Az új típusú vezérlőből azonban a Vista Capable program 2006. májusi indulásáig jóval kevesebb került forgalomba, mint a régi modellből, ráadásul tovább bonyolította a helyzetet, hogy a lapka noteszgépek számára átalakított energiatakarékos változata az asztali megoldásokhoz képest több mint fél év csúszással jelent meg a piacon.

A bírósághoz bizonyítékként eljuttatott egyik e-mailből kiderül, hogy a Microsoft végül a chipgyártó lobbitevékenységének hatására döntött úgy 2006 elején, hogy a WDDM-kompatibilitást mégsem sorolja a Windows Vista Capable rendszerkövetelmények közé: „Végül úgy határoztunk, hogy csökkentjük a követelményszintet, hogy az Intel elérje a negyedéves céljait, és el tudják adni a későbbiekben is a 915-ös lapkakészletre épülő alaplapjaikat” – írta egy üzenetben már 2007-ben, egy hónappal a Vista kereskedelmi változatának megjelenése után John Kalkman, a Microsoft egyik illetékese. A döntést a szoftvercégtől nemrég kikerült belső levelezések tanúsága szerint több közép- és felsővezető is bírálta Redmondban.

A Windows Vista Capable program több mint egy éve áll a felhasználók kereszttűzében, tavaly áprilisban egy bírósági beadványt is benyújtottak a Microsoft ellen a kampány félrevezető jellege miatt. A beadványt tavaly ősszel fogadta el a bíróság, mely a múlt héten arról döntött, hogy az amerikai polgári peres gyakorlatnak megfelelően csoportos per indulhat a cég ellen. Az ügyben illetékes bíró megállapította ugyanakkor, hogy a felperesek nem állíthatják, hogy kizárólag a kampány miatt vásároltak számítógépet, mindössze azt kifogásolhatják, hogy a gépre ragasztott matrica hatására költöttek többet a boltban. Az ügy következő tárgyalását idén októberben tartják.

Azóta történt

Előzmények

  • Csoportos per lett a „matricaügyből”

    A Microsoft és partnerei által 2006-ban használt Windows Vista Capable jelölés több vásárló szemében szálka volt. A bírónak sem tetszett a kampány.