Csoportos per lett a „matricaügyből”

Csoportos perre emelkedhet az a Microsoft elleni beadvány, melyet két washingtoni lakos, Dianne Kelly és Kenneth Hansen indított a szoftveróriás ellen tavaly áprilisban. A felperesek a 2006-os ünnepi szezonban értékesített számítógépekre ragasztott „Windows Vista Capable” feliratú matricák használatát sérelmezték: a Microsoft OEM-partnerei ezzel a matricával látták el azokat az eredetileg Windows XP-vel értékesített PC-ket, amelyek technikai jellemzőik alapján képesek a tavaly januárban megjelent Windows Vista futtatására.

Csakhogy az új windows különböző változatainak eltérő hardverigénye lehet, erre viszont semmilyen utalást nem tartalmaz a matrica, ami a panaszosok szerint egyértelműen félrevezető. Szerintük a „Vista Capable” felirat számos esetben mindössze csak a fapados változatra, a Vista Home Basicre vonatkozott, azaz a vásárlóknak – ha az új operációs rendszer megjelenésekor a fejlesztés mellett döntöttek – nélkülözniük kellett többek közt a díszes Aero Glass felhasználói felületet vagy a Windows Media Centert.

A Microsoft egyebek mellett a fenti beadvány hatására tavaly – már a Vista piacra kerülése után – változtatott a „Vista Capable” meghatározáson, igyekezvén egyértelművé tenni, hogy a matricával ellátott PC-k megbirkóznak a Vista alapfunkcióival, ugyanakkor a prémium változatok bizonyos komponenseihez fejlettebb hardverre lehet szükség. Ilyen például a már említett Aero Glass grafikus felület, melyet csak akkor láthat a felhasználó, ha számítógépében modern, kellő mennyiségű memóriával ellátott grafikus vezérlő található.

Jóllehet a redmondi cég tavaly novemberben, a beadvány első elfogadásakor sérelmezte, hogy a felperesek nem veszik figyelembe a matrica jelentését tisztázni hivatott „erőfeszítéseket”, néhány, az elmúlt hetekben nyilvánosságra került belső e-mailből kiderült, hogy a cég illetékes vezetői sem feltétlenül lelkesedtek a kampányért. A Microsoft álláspontja szerint a napvilágot látott idézetek (például az „ezt jól elfuseráltuk...” Jim Allchintől, a Microsoft platform és szolgáltatás divíziójának alelnökétől) a szövegkörnyezetükből kiragadva nem alkalmasak a cég nézeteinek tükrözésére.

A Microsoft ezzel együtt azzal védekezett, hogy a felhasználók más-más időpontokban (volt, aki az operációs rendszer megjelenése előtt és volt aki utána) vásároltak Vista Capable matricával ellátott számítógépet, ezért nem lehet megalapozott a csoportos beadvány. Marsha Pechman bírónő ezt az érvelést elutasította, megállapította ugyanakkor, hogy a felperesek nem állíthatják, hogy kizárólag a kampány miatt vásároltak számítógépet, mindössze azt kifogásolhatják, hogy a gépre ragasztott matrica hatására költöttek többet a boltban. Az ügy következő tárgyalását októberben tartják.

Azóta történt

Előzmények