Az Atom lehet a Windows XP megmentője

Újabb haladékot kaphat a Microsofttól a szoftvercég 2001-ben piacra dobott operációs rendszere, a Windows XP, melynek forgalmazását bizonyos régiókban már idén január végén leállították volna, ám a viszonteladók és a vásárlók nyomására végül június 30-ra módosították az időpontot. A redmondi cég ezután a tervek szerint nem értékesítene több Windows XP licencet a nagyobb gyártóknak és rendszerépítőknek, a kisebb viszonteladók és PC-összeszerelők azonban jövő januárig még választhatnak, hogy az XP-t vagy utódját, a Windows Vistát telepítik a számítógépre. Ezt követően néhány hónappal a régi operációs rendszer terméktámogatását már korlátozná a Microsoft.

Egyes hardvergyártók, élükön az Intellel, azonban most alaposan felborították a Microsoft terveit: a világelső processzorgyártó a héten kezdődő, soron következő Intel Developer Forum (IDF) alkalmával várhatóan hangsúlyos szerepet kíván adni a kézi számítógépekbe, olcsó noteszgépekbe és hasonló, alapvetően szerény teljesítményigényű feladatokat ellátó eszközökbe szánt Centrino Atom platformjának, illetve az annak szerves részét képező Atom processzornak.

Nem elég jó a Vistának

Csakhogy az ezekre épülő rendszerek kevés kivételtől eltekintve nem teljesítik a Windows Vista hardverkövetelményeit (a legtöbb esetben a rendszermemória és az integrált flashalapú háttértár kapacitása bizonyul kevésnek), ezért a Microsoft válaszút elé került: vagy a júniusi dátum után is értékesíti a Windows XP-t az olcsó noteszgépek gyártói számára, vagy teljesen kivonulva ebből a szegmensből átadja a terepet a Linux-alapú megoldásoknak.

Az InfoWorld belső forrásoktól úgy értesült, hogy ez utóbbi eshetőség semmiképpen nem opció a Microsoft számára, a cég ezért hamarosan, jó eséllyel az IDF-hez időzítve bejelenti, hogy a Windows XP licencelésére bizonyos korlátok közepette továbbra is lehetőséget kíván biztosítani az olcsó, Atom-alapú notebookok gyártói számára.


Az új generációs Eee PC: többségében XP-párti lesz

Az „Atom-korszakot” megelőzően elsőként a tajvani Asustek dobott piacra ilyen, kifejezetten olcsó és korlátozott funkciókkal rendelkező hordozható számítógépet. A tavaly októberben megjelent Eee PC óriási sikernek bizonyult, olyannyira, hogy a gyártó a mininotebook megjelenése óta képtelen kiszolgálni a piacot.

A kis noteszgép eredetileg egy speciális felületet kapott Xandros-alapú Linux disztribúcióval került forgalomba, de már a kezdetekkor felvetették annak a lehetőségét, hogy Windows XP-vel telepített változatok is megjelenhetnek a boltokban. Erre végül a napokban kerülhet először sor, ám az Asustek vezetőjének ezzel kapcsolatos korábbi nyilatkozata alapján változó tendencia valószínűsíthető, azaz a gépek többségére (ez az idei gyártási mennyiségnél mintegy 60 százalékot takar) Linux helyett Windows XP kerül majd.

Azóta történt

Előzmények