Holnaptól letölthető a Vista SP1

Hirdetés

A Microsoft holnap kezdi meg a Windows Vista első szervizcsomagjának (SP1) széles körű terjesztését – legalábbis ezt állítja több weboldal is. Köztük van az a malajziai lap, a Tech ARP, amely február elején pontos adatokat közölt a pakk megjelenésének menetrendjéről, és az Amazon.com is, amely az operációs rendszer új dobozos változatának szállítását március 19-re, szerdára vállalja.

A Vista SP1 gyártásra kész ún. RTM verziója február 4-én készült el, akkor azonban még csupán a számítógépgyártók, majd valamivel később a mennyiségi licenccel rendelkező vállalatok kapták meg, a végfelhasználók nem. Nem véletlenül. A Microsoft ugyanis felfedezte, hogy néhány hardver meghajtóprogramja nem kompatibilis a szervizcsomaggal, és időt kért az összes inkompatibilis driver számbavételéhez, hogy aztán blokkolni tudja a telepítést azokon a gépeken, amelyeken ilyeneket talál. Hogy pontosan melyik illesztőprogramokkal van gond, nem árulták el, bár pletykák szerint a Realtek, az NVIDIA és az Intel drivereiről van szó. Ez a probléma azonban csak azokat érinti, akik már meglévő Vistájukra telepítik fel az SP1-et, azok, akik újonnan veszik a szervizcsomaggal megfejelt operációs rendszert, nem fognak találkozni vele.

A frissített dobozos termék megvásárlására – árulja el az Amazon.com oldala – leghamarabb szerdán lesz mód, legalábbis az Egyesült Államokban, maga a pakk viszont már holnap felkerül a Windows Update webhelyre és a Microsoft letöltőközpontjába, ahonnan opcionálisan letölthető lesz. Az első hullámban azonban csak az öt preferált nyelvi változat (angol, francia, japán, német és spanyol) érhető el ezeken a módokon, letölteni sem fogják tudni azok, akik más lokalizációt használnak. Egy hónap múlva aztán e nyelveken már az automatikus frissítésen keresztül is települ az SP1 a megfelelő gépekre, míg a többi nyelvi változat – köztük a magyar is – csak április végére készül el.

A Microsoft sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy a széles körű terjesztés első hulláma holnap indul. A Computerworld-nek a szoftvervállalat szóvivője a már korábban közölt információkat ismételte meg: „Március közepén fogjuk hozzáférhetővé tenni a Windows Vista SP1-et Windows Update-en és a letöltőközponton keresztül. A Windows Update oldalra látogatók választhatják majd a szervizcsomag telepítését. De ha a Windows Update problémás driverrel rendelkező rendszert azonosít, nem ajánlja fel az SP1-et.”

Azóta történt

Előzmények