Ítélet: börtönbe vonul a Pirate Bay

Az első fokú ítélet szerint egy évre rács mögé kerül a Pirate Bay négy üzemeltetője, továbbá 30 millió svéd koronát is fizetniük kell mellékbüntetésként azokért a károkért, melyeket többek között a Warnernek, a Sony Music Entertainmentnek, az EMI-nak és a Columbia Picturesnek okoztak. (Az ítélet már fenn van a neten svédül, illetve itt a Google által angolra fordított változat.)

A világ legismertebb torrentoldala, a Pirate Bay elleni per február 16-án kezdődött meg Svédországban. A négy üzemeltető személy (Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde, Fredrik Neij és Carl Lundstom) ellen 2006-ban teljesedett ki a hatósági nyomozás, melynek során a rendőrség megszállta a kalózok irodáját és lefoglalt néhány szervert. A bizonyítékok alapján a svéd ügyészség a Pirate Bayt a svéd szerzői jogi törvények megsértésével vádolta, ugyanis szerintük a társaság szerzői jog által védett anyagokkal kereskedett: habár az oldal használatát ingyenesen biztosítottak a felhasználóknak, és nem kértek egy árva garast sem a tartalmak letöltéséért, pénzhez jutottak a honlapjukon értékesített reklámfelületek után.

A Pirate Bay a becslések szerint körülbelül 22 millió felhasználóval rendelkezik, így nem meglepő, hogy a kiadói ipar egyik legfőbb ellenségévé váltak, s az eljárás legfőképpen a példastatuálás célját szolgálta.


Tegnap Moszkvában zajlott szimpátiatüntetés a Pirate Bay mellett

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Pirate Bay üzemeltetői – a tömegtámogatottságot most nem is számítva – igen jó eséllyel vágtak bele a perbe, hiszen a torrent technológiája biztosította például azt számukra, hogy az egyik igen fontos vád ne álljon meg: a Pirate Bay nem tárolt tartalmakat a szerverein, „mindössze" fórumot, kapcsolati lehetőséget biztosított a felhasználók számára. A bíróság azonban – a meglehetősen magabiztosan kiálló alperesekkel (illetve vádlottakkal, jelen ügyben összekeveredett a polgári peres és a büntetőeljárás) – szemben foglalt állást, s megállapította, hogy bűnösek, mivel „weboldaluk segítségével egy olyan kifinomult keresési eljárást, egyszerű letöltési és tárolási módot biztosítottak a felhasználóknak", mely segítette őket a jogvédett tartalmak illegális megszerzésében. Az ítéletben e megállapítás mellett igen hangsúlyos szerepet játszott a második vádpont is, mely szerint az oldal üzemeltetésével jelentős anyagi haszonhoz jutottak a perbe fogottak – ez utóbbit a védelem folyamatosan tagadta, állításuk szerint a reklámbevételek teljes egészében a fenntartásra mentek el, semmiféle személyes anyagi hasznuk nem származott az üzemeltetésből.

A Pirate Bay négy, perbe fogott képviselője már reggel, az ítélethirdetés előtt kijelentette, hogy fellebbezni fognak, ha mégis bűnösnek találnák őket, s feltehetőleg ez így is fog történni.

Az ítéletet már közvetlenül kihirdetése után kritizálók felhívják a figyelmet egyrészt az Európai Unió többször is kifejtett állásfoglalására, mely radikális megoldások helyett egyeztetéseket és új szabályozások bevezetését javasolja a szerzői jog és az internetes gyakorlat kapcsán, s arra is figyelmeztetnek, hogy a svéd a világ egyik legmagasabb szinten internetező társadalma, s mivel épp itt nagyon magas az „illegális" letöltés, a torrentezés aránya, ezért nem árt elgondolkodni azon, hogy egy olyan tendenciával állunk szemben, melyre a régi törvények és üzleti modellek, illetve az ezekre alapuló szigorítások nem képesek releváns választ adni.

A kiadói szakma, pontosabban a jogkezelők képviselői kitörő örömmel üdvözölték az ítéletet.

Azóta történt

Előzmények