A pénteki ítélet nyomán megnőtt a kalózok iránti szimpátia Svédországban

Alig telt el néhány óra a Pirate Bay üzemeltetőinek perében az elmarasztaló ítélet kihirdetése után, a svéd kalózpárt, a Piratpartiet arról számolt be, hogy a mozgalom iránti szimpátia még tovább erősödött, s hét óra alatt több mint háromezren léptek be a pártba, s a szervezet ifjúsági tagozata is 1700 új jelentkezőt regisztrált.

A Piratpartiet sajtóközleményében Rick Falk Vinge, a párt vezetője kijelenti, hogy tovább kell erősíteniük mozgalmukat, s még határozottabban kell követelniük az információszabadság nevében a szerzői jogi szabályozás átalakítását.

A svéd mozgalom már 2006-ban elindult a parlamenti választásokon, ám a szavazatok 0,63 százaléka nem volt elég, hogy bejussanak a törvényhozásba, mivel Svédországban 4 százalék az alsó határ. De már akkor kijelentették, hogy tovább dolgoznak, s következő céljuk, hogy 2009 nyarán képviselőjük bejusson az Európai Parlamentbe.

Pirate Bay

Időközben egy másik, már nem egészen civilnek tekinthető küzdelem is zajlik az országban, ugyanis az egyik internetszolgáltató nem hajlandó az elvárt módon alkalmazni a nemrég elfogadott törvényt, mely szerint ki kell szolgáltatnia azon előfizetők személyes adatait, akiket a jogvédő szervezetek illegális tartalommegosztással gyanúsítanak. A trükk ebben az, hogy bár elfogadták az adatszolgáltatási kötelezettséget, ám Svédországban jelenleg még nem köteles a szolgáltató megőrizni a felhasználók online tevékenységének adatait – ahogy Európa legtöbb államában (nálunk is) az uniós irányelv alapján megteszik –, hanem ez rájuk van bízva. Ezért a Bahnhof nevű szolgáltatónál folyamatosan törlik az előfizetők IP-címének logfájljait, ugyanis a cég vezetője, Jon Karlung hevesen ellenzi az április elseje óta érvényes új szabályozást, s mivel az uniós direktíván alapuló törvény nem teszi kötelezővé az adatmegőrzést, ellenben megengedi azt, hogy a felhasználók kívánságára a szolgáltató megsemmisítse az információkat. Karlung szerint ők csak élnek a lehetőséggel, s nem szegik meg a törvényt. Karlung állítását a svéd igazságügyi minisztérium közleményben is megerősítette.

Karlung elismeri azt, hogy így az új törvény gyakorlatilag hatástalan, ám ennek korrigálását nem a saját, hanem a törvényhozók feladatának tartja, s amíg az adatszolgáltatás mellett az adatmegőrzésre is nem kötelezik őket, addig cége a fogyasztók érdekeit védi.

A svéd kalózpárt egyébként ma délután több városban szervezett szimpátiatüntetést a Pirate Bay mellett – igaz, a Facebookon eddig látható képek szerint igen kevesen vettek részt ezeken.

Azóta történt

Előzmények