Lassanként bohózatba fullad a Pirate Bay elleni per

A Pirate Bay tárgyalása tegnap negyedik napjához ért, s még mindig parázs a hangulat Stockholmban. Ahogy beszámoltunk róla, az ügyész a tárgyalás második napján – vélhetően taktikai okokból – visszavonta a két vádpont közül az egyiket, s az ügy jelen pillanatban két csomópont körül forog: elősegítették-e a vádlottak az illegális tartalommegosztást, illetve anyagi haszonszerzés fejében folytatták-e tevékenységüket.

A legutóbbi tárgyaláson két vádlott felelt az ügyész és a kiadók ügyvédeinek kérdéseire. (Azért ez a furcsa felállás, mivel Svédországban vannak olyan bírósági eljárások – mint például a mostani – amelyben keverednek a polgári peres és büntetőjogi elemek). A vádlottak azzal igyekeztek védekezni, hogy a Pirate Bayt ők „hobbiból”, elkötelezettségből üzemeltették.

Az egyik perbe fogott, a kissé ideges Fredrik Neij elmondta, hogy eszükbe sem jutott, hogy illegális, amit tesznek, mivel számtalanszor konzultáltak jogászokkal: induláskor is, meg később, a támadások következtében is.

Ezek után tárgyalás a vádlottak provokatív, cinikus és szarkasztikus gesztusainak és válaszainak köszönhetően egy vásári bohózathoz kezdett el hasonlítani. Peter Danowsky, a kiadók jogi képviselője például arról érdeklődött, hogy Neij, amikor aláírta a szerződést a Pirate Bay doménjéről, elolvasta-e a szöveget, hiszen benne van, hogy felelős az oldal tartalmáért. Erre Neij csak annyit mondott: „Nem olvastam el.” Ekkor Danowsky arra kérte, hogy nézze az ügyet a kiadók szemszögéből. Mire Neij: „Ez engem a legkevésbé sem érdekelt soha. Azért csináltam az egészet, mert tök jó buli egy ilyen nagy weboldalt üzemeltetni”.

Délután egy másik vádlott, Svartholm Warg került terítékre, aki arra a kérdésre, hogy miért épp a Pirate Bay lett az oldal neve, azt válaszolta, hogy: „Mert jól hangzik”. Az amerikai filmipar képviselője arról kérdezte Wargot, hogy igaz-e, hogy „komputerzseni”. Mire Warg: „Ez nem az a hely, ahol be kéne mutatnom az önéletrajzomat”. Ezt követően a vádlott részletesen kifejtette, hogy ők nem kezeltek semmiféle jogvédett anyagot, a felhasználók tették ezt meg, s ezért a Pirate Bay nem felelős, s azt is hozzátette, hogy a jelenlegi indokok szerint a Google-t is vád alá lehetne helyezni, mivel az ő keresőjük segítségével még több torrentfájlt lehet megtalálni, mint a Pirate Bay motorjával.

Jelenleg itt tart az ügy. Közben zajlanak az események, hiszen megszólalt Björn Ulvaeus, az ABBA hajdani tagja, aki fukarsággal vádolja a letöltőket („Olyan rohadt nehéz kifizetni, ami jár?” – mondta); a Pirate Bayjel szimpatizálók pedig feltörték a kiadói szövetség honlapját.

Azóta történt

Előzmények