Jövőre csökkenhetnek a percdíjak

A nemzeti konzultáció és az Európai Bizottság jóváhagyása után a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) véglegesítette a mobilos végződtetési díjak csökkentéséről szóló, még októberben előterjesztett javaslatát. A határozat szerint a három magyarországi mobilszolgáltató hálózataiban a díjakat 2010. december 1-jéig három lépésben, egységesen 11,86 forintra kell csökkenteni.

A telefonos hívásvégződtetési díjak azok a nagykereskedelmi díjak, amelyeket a hívást fogadó fél szolgáltatója számít fel a hívó fél hálózatát üzemeltető vezetékes vagy mobilszolgáltatónak. Ezeket a díjakat – amelyeket minden telefonszámla tartalmaz, és így végül is a hívást kezdeményező ügyfél fizet ki – a távközlési piacot szabályozó nemzeti hatóságok határozzák meg. Ebből származik a mobiltávközlési cégek árbevételének 15-20 százaléka.

Jelenleg a három hazai szolgáltató még eltérő végződtetési díjakat alkalmaz. A Magyar Telekom (T-Mobile) hálózatában a kívülről érkező hívások végződtetési díja percenként 19,75 Ft, a Pannon hálózatában 20,29 Ft, a Vodafone hálózatában pedig 20,99 Ft. A jelenlegi díjak 2009. január 1-jén egységesen 16,84 Ft-ra csökkennek. A díjak mérséklése lehetőséget teremt a mobilhálózatokba irányuló (ott végződtetett) vezetékes- és mobilhívások kiskereskedelmi árának további csökkentésére.

A végződtetési díjak 2010. január elsején egységesen 14,13 Ft-ra csökkennek, majd 2010. december 1-én érik el a 11,86 Ft-os költségalapú díjat, amelyet az NHH a nemzetközi szabályozási gyakorlatban kedvező eredményeket hozó BU LRIC (Bottom Up Long Run Incremental Cost) modell alapján állapított meg. A határozat szerint a mobilhálózatokba érkező hívások végződtetéséért fizetendő nagykereskedelmi díj a jelenlegihez képest mintegy 40 százalékkal fog csökkenni 2010 decemberéig – közölte a hatóság.

Azóta történt

Előzmények