A magyar internet egy része meghalt egy kicsit

Az elmúlt órákban sokan tapasztalhattak problémákat internetkapcsolatukat illetően, ám a hiba nem a felhasználók készülékében volt. Az index.hu tudósítása szerint komoly üzemzavar következett be ma délután a Magyar Telekom hálózatán, így a rajtuk keresztül elérhető szolgáltatók is megszenvedték ezt.

Az Index információi szerint állítólag munkások vágtak el egy, a gerinchálózathoz tartozó kábelt. A T-Com által hostolt szolgáltatók elérhetetlenek voltak,  és ADSL-előfizetőik is csak akadozva érték el a netet. Az üzemzavar a tapasztalatok szerint múlófélben van, de a rendszer még nem állt talpra egészen.

Hirdetés

Vasárnap délutánra egy sor online szolgáltató elérhetetlenné vált. Az üzemzavar webmailes szolgáltatásokat, bankok szájtjait, a BKV honlapját, a T-csoporthoz tartozó szolgáltatókat, így az origót és az iWiW-et, valamint az Országos Választási Iroda honlapját is érintette. Hosszú ideig nem működött, s erősen akadozott a T-Com hálózathoz tartozó ADSL-szolgáltatás. Ugyanez vonatkozik a T-Mobile internetszolgáltatására. Elérhetetlenek voltak a T-csoport hiba-bejelentési vonalai is.

A Magyar Telekom illetékeseit nem sikerült elérnünk (a központi számon a biztonsági szolgálat képviselője jelentkezett be, aki annyit mondott csak, hogy vasárnap van, nincs itt senki, még a telefonközpontban sem), de az eddigi információk szerint is a gerinchálózattal történhetett valami, ugyanis az elérési problémák országosan jelentkeznek. Akadozik az Adatparkban és az Interware-nél üzemelő szerverek elérése, és gondok vannak a Pannon mobilnettel is. Az átlagosan 80–100 Gb/s adatforgalmú BIX rendszerirányító forgalma kora a délutáni órákban a negyedével csökkent.

További információk jelenleg a Webisztán és a hup.hu oldalán találhatóak, ahol a hozzászólások arról tanúskodnak, hogy megszűnőben a hiba.

Frissítés: Az Index legfrissebb információi szerint ma délelőtt negyed 12 körül Baranya megyében átvágtak egy, a Magyar Telekom (MT) hálózatához tartozó optikai kábelt. Ezt követően a T-Online hazai szerverközpontjában egy hálózati eszköz túlterhelődött, majd meghibásodott. Emiatt kora délután a teljes, a cégcsoporthoz tartozó IP-forgalom leállt – tájékoztatta az Indexet a MT lakossági üzletágának kommunikációs igazgatósága.
Az üzemzavar a vezetékes és a mobil adatforgalmat is érintette. A hibás eszközt délután 3-ra cserélték ki, az adatforgalom 2-től akadozva, majd délután 4-re nagyjából teljesen helyreállt.

Azóta történt

Előzmények