Grid technológiák bemutatója a Műegyetemen

Az EGEE (Enabling Grids for E-sciencE) projekt immár hetedik ipari napját tartja február 23-án (pénteken), ráadásul most Budapest lesz a helyszíne e rangos eseménynek. A rendezvény szervezője a BME Informatikai Központ és a BME Információtechnológiai Innovációs és Tudásközpont. Az esemény célja, hogy az ipari és üzleti szféra – különösen a kkv-k – számára bemutassák ezt a ma még elsősorban a tudomány világában terjedő technológiát, annak felhasználási lehetőségeit a nagy számítási és tárolási igényű feladatok megoldásában.

Az Európai Unió 6. keretprogramja keretében támogatott EGEE (Enabling Grids for E-sciencE = alkalmassá tenni a grid technológiát az E-kutatás számára) projekt első szakasza két évig tartott, és 2006. március 31-én zárult le. A sikeres első szakaszt követően a projekt újabb kétéves támogatást kapott, mely 2006. április 1-jén indult. A több mint 30 millió euróval támogatott, a svájci CERN-ből irányított gigaprogram célja a grid technológia legújabb eredményeinek felhasználásával létrehozni egy olyan gridszolgáltatást, amely napi 24 órában rendelkezésre áll – először az európai kutatás meghatározott területei számára, majd szélesebb körben, általában a kutatás-fejlesztés, később az ipari-szolgáltatási alkalmazások számára is.

 


EGEE - négy magyar szereplővel

 

A budapesti eseményre minden olyan érdeklődőt várnak a rendezők, akiknek jelentős számítási-tárolási erőforrásra van szükségük. A meghívott hazai előadók, akik a témával kiemelten foglalkozó szervezetektől és vállalatoktól (BME, MTA SZTAKI, Sun, HP, 4D SOFT, NIIFI, KFKI-RMKI, Oracle) érkeznek, ismertetik, hogy milyen lehetőségek vannak a felhasználói oldalról érkező erőforrásigények hatékony kielégítésére, és az előadások során nem csak a technológiát mutatják majd be, hanem az alkalmazások fejlesztéséhez is segítséget adnak. A konferencia tervezett nyelve az angol, de abban az esetben, ha nem lesz kellő számú külföldi érdeklődő, akkor természetesen magyarul tartják az előadásokat.


Grid-nap a Műegyetemen

 

A részvétel ingyenes, azonban a korlátozott férőhely miatt a részvételi szándékot érdemes mielőbb jelezni a rendezvény weblapján, ahonnan a teljes program is letölthető.

Azóta történt

Előzmények