Összefogni készülnek a japán merevlemezgyártók?

Miután az amerikai Silver Lake befektetőcéggel zajló tárgyalások nemrég megrekedtek, meglehetősen nehéz helyzetbe került a Hitachi Global Storage Technology (Hitachi GST), mely az IBM merevlemezgyártó részlegének 2002-es felvásárlásával tett szert jelentős piaci befolyásra, a cég ugyanakkor azóta képtelen volt nyereségesen működni. A tulajdonrésszel kapcsolatos viták miatt kudarcba fulladt tárgyalások után a Hitachi GST új stratégiát választott, mely alapján japán partnereit, a Toshiba és a Fujitsu merevlemezgyártó részlegeit hívná meg egy vegyes vállalatba – írja riportjában a CNET.

A három cégből összeálló vállalat megalakításával a HDD-piacon gyakorlatilag egyetlen japán multi versenyezne a piacvezető és stabil profitot termelő amerikai Seagate Technologyvel, valamint a szintén nyereséges Western Digitallal, mely jelenleg a világ második legnagyobb merevlemezgyártója. Az új japán cégben mindhárom vállalat egyharmad részesedéssel bírna.

Az egyébként prosperáló merevlemezpiac az elmúlt másfél-két évtizedben jelentősen átalakult és letisztult; míg 1990-ben közel hatvan cég foglalkozott HDD-k fejlesztésével és gyártásával, addig mára ezek száma hétre csökkent, ráadásul akad köztük olyan is, amelyik csak bizonyos területekre – például az adattárolókban használt lemeztányérok gyártására – fókuszál. A különböző technológiai vívmányok (egyebek mellett a nagyobb kapacitású HDD-k gyártását elősegítő merőleges adatrögzítési technológia) fejlesztésében élen járó Hitachi GST-nek nincs saját lemezgyára, nem úgy a Toshibának – az egyesüléssel tehát nyilvánvaló gyártástechnológiai-logisztikai előnyök is járnának.

Bennfentes információk szerint a három cégnél már zajlanak a vegyes vállalat előkészítési tárgyalásai, a szerződésre pedig április elsején, a japán üzleti év első napján kerülhet aláírás. Az érintett vállalatok egyelőre nem kommentálták a hírt, az egyetlen témába illő hivatalos közlemény tavaly decemberben kelt; ekkor a Hitachi a merevlemezgyártó részleg eladásával kapcsolatos spekulációkat cáfolta.

Azóta történt

Előzmények