Fél terabájtos merevlemez notebookokba!

Februárban rekordkapacitású merevlemezt dob piacra notebookokhoz a Hitachi: a 2,5 hüvelykes Travelstar 5K500, ahogy azt a neve sejteti, 500 GB adat tárolására képes. Ebben a termékkategóriában korábban 320 GB volt a csúcs. A jelentős kapacitásnöveléshez nem a merevlemez tányérjainak adatsűrűségét növelték tovább, hanem merészen a tányérok számát. A magától értetődő méretbeli korlátok miatt a notebookokhoz készített meghajtókban általában legfeljebb két lemeztányér található, az új modellben viszont három. Ezért – noha belefér a 2,5 colos keretbe – valamivel magasabb lett a rekorder HDD: vastagsága a tipikus 9,5 helyett 12,5 milliméter.

Hirdetés

Az 5K500-ba tehát három darab 167 GB-os tányér került, és ez önmagában is kapacitásrekord, mert ebben a szegmensben eddig legfeljebb 160 GB-os korongokkal lehetett találkozni. Az extra alkatrész miatt nem nő a termék fogyasztása: az új merevlemez étvágya pontosan akkora, mint a kéttányéros 5K250-é.

Hitachi Travelstar

A szerverekhez szánt winchesterekből emelte át a Hitachi az új modellbe a Rotational Vibration Safeguard (RVS) technológiát, amely a rezgések okozta hibalehetőségeket küszöböli ki. „Azt láttuk, hogy a nagy hangszórókkal felszerelt noteszgépekben a zenelejátszás során a [merevlemez vagy a szomszédos merevlemezek motorja által keltett] rotációs rezgéshez hasonló vibrációk lépnek fel, ami olvasási és írási hibákat okozhat. Egy rotációs rezgéseket érzékelő szenzorral ezeket a hibákat meg tudjuk előzni például olyankor, amikor a felhasználó hangosan hallgat zenét” – magyarázta a megoldás lényegét a PC World-nek a vállalat marketingfőnöke. Az érzékelő a nagyobb rázkódásokat képes előre jelezni, és ilyenkor a sérüléseket és hibákat megelőzendő a fejet az üvegből készült lemeztányérok mellett parkolja le.

Az új hardverrel a noteszgépek technikai jellemzőiket tekintve még közelebb kerülhetnek az asztali számítógépekhez, hiszen eddig éppen a merevlemezkapacitás volt az a terület, ahol a hordozható masinák le voltak maradva. A tajvani Asus rögtön be is jelentette, hogy a világon elsőként fog piacra dobni 1 TB tárolására képes notebookot, amelybe két 5K500 meghajtót építenek be.

A Hitachi Travelstar 5K500 két változatban, 400 és 500 GB kapacitással kerül forgalomba februárban. A termékek ára 350, illetve 400 amerikai dollár lesz.

Azóta történt

Előzmények