Elismerte bűnösségét az USA-ban megvádolt orosz hacker

Makszim Szenah bűnszervezetben követte el tetteit, de egyelőre csak őt sikerült azonosítani és elfogni.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma közleményben jelentette be, hogy a vád alá helyezett, az orosz Velikij Novgorodból származó Makszim Szenah elismerte bűnösségét, pontosabban elismerte, hogy tagja volt egy olyan bűnszervezetnek, amely malware segítségével botnetet épített fel.

A szóban forgó malware-t Ebury-nek nevezték el, és ez a vírus a világszerte megfertőzött több tízezer számítógépről és szerverről az OpenSSH login adatait gyűjtötte össze. Az információk birtokában alakították az Ebury zombihálózatot, melyet aztán különféle célokra használtak fel (pl. click-fraud vagy spam kampányokra), és ezzel több millió dolláros bevételhez jutottak.

Makszim Szenah

A Linux-alapú Eburyt először 2011-ben detektálták, ekkor megállapították, hogy egy kifinomult módszerekkel megalkotott malware-ről van szó, mely nem csak a fönt említett célra alkalmas, hanem sokféle felhasználási módja van. Megszabadulni tőle igen nehéz, a szakemberek a szerver operációs rendszerének újratelepítését tartják egyedüli megoldásnak.

Szenah esete némiképp különleges, ugyanis az orosz hatóságok is körözést adtak ki ellenne 2015 elején, viszont amikor nem sokkal később a férfit Finnországban tartóztatták le, ahonnan kiadták az Egyesült Államoknak, hivatalosan tiltakoztak ez ellen.

Az ügyben augusztus elején várható ítélethirdetés, és a több bűncselekményért összesen akár 30 év börtönre is ítélhetik a vádlottat.

Azóta történt

Előzmények