Amerikai célpontok elleni támadások miatt tartóztattak le egy orosz hackert

A gyanúsítottat nem politikai indíttatású, hanem köztörvényes bűncselekmény miatt keresték.

A cseh rendőrség kedden jelentette be, hogy Prágában letartóztattak egy orosz állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Egyesült Államokban lévő rendszereket támadott meg. Ugyanakkor – mint amerikai szakértők a Politicónak elmondták – ezeknek nincs közük ahhoz az elmúlt hónapokban kialakult „kiberháborúhoz”, mely az USA és Oroszország között zajlik: mint ismert, az amerikaiak azzal vádolják az orosz kormányt, hogy politikai intézményeket támadnak, illetve a kibertéren keresztül próbálják meg befolyásolni az elnökválasztást.

A prágai letartóztatáshoz az FBI és az Interpol összehangolt vizsgálata vezetett el: a nyomozók értesítették a cseh rendőröket, akik 12 órán belül egy szállodában elfogták az ellenállást nem tanúsító gyanúsítottat. Az őrizetbe vétel még október 5-én történt, ám a bejelentést „taktikai okokból” elhalasztották. A férfi – aki a letartóztatás után összeesett, így kórházba kellett szállítani – a barátnőjével utazott Csehországba, ahol luxuskörülmények között éltek.

Az amerikai bűnüldözők elmondták, hogy a hackert köztörvényes bűncselekmények elkövetése miatt keresték, azzal gyanúsítják, hogy köze van a LinkedIn rendszerének nagy visszhangot kiváltó 2012-es feltöréséhez, ahol a támadók több mint hatmillió felhasználó adatait szerezték meg. Az amerikai hatóságok kérni fogják a kiadását, de egyelőre további részleteket nem kívánnak nyilvánosságra hozni.

Azóta történt

Előzmények