Kitálalt egy orosz hacker

A tűzzel játszottunk – mondta a hackercsoport egyik tagja egy interjúban. Valóban, az orosz titkosszolgálattal nem lehet kukoricázni.

Már korábban érkeztek híradások egy orosz hackercsoport és az orosz állami vezetés kapcsolatáról, de igazán nagyot egy mai interjú szólt, ahol a csoport egyik (még szabadlábon lévő) tagja beszélt minderről a független orosz nyelvű tévécsatorna, a Dozsgy munkatársának.

Hirdetés

Az Észtországban politikai menedékjogot kérő Alekszandr Glazasztyikov elmondta, hogy a Saltaj-Boltaj (az angol Humpty Dumpty orosz megfelelője) nevű csoport évekkel ezelőtt megszerzett olyan dokumentumokat és leveleket, melyeket vezető orosz hivatalnokoktól loptak el, majd hogy ezeket ne publikálják, megzsarolták az érintetteket – ám nem érte őket retorzió. Glazasztyikov részletezte, hogy talán elszaladt velük a ló, és akkor léptek át egy határt, amikor 2015-ben többek között a katonai elhárítástól származó leveleket publikáltak, azon gúnyolódva, hogy egy ilyen ügyosztály nem tud vigyázni az adataira. A hacker szerint ekkor fordult feléjük igazán komolyan a titkosszolgálat.

Szankciók viszont azért nem voltak, mivel az orosz szövetségi titkosszolgálat (Федеральная служба безопасности Российской ФедерацииFSZB) – miután lenyomozták őket – egyezséget ajánlott a csoportnak: büntetlenséget ígértek nekik, ha a hackeléssel megszerzett anyagokat először nekik mutatják be, és ők belementek az egyezségbe (egy állítólagos levél szerint: „Srácok, mindent tudunk rólatok. Nem akarunk letartóztatni titeket, de tudni akarjuk, mit csináltok.”)

Glazasztyikov elmondta, hogy semmi közük az amerikai választási kampány befolyásolási kísérleteihez, csoportjuk sosem hajtott végre akciót Oroszországon kívüli célpontok ellen.

A hacker arról sem beszélt, hogy csoportjuknak volt-e köze ahhoz a valóban kiemelkedő jelentőségű botrányhoz, ügyhöz, melynek során az FSZB két vezetőjét is elfogták, valószínűleg kémkedés gyanújával.

Az interjú érdekessége, hogy némi bepillantást engedett az orosz világba, és a hallgatóra, nézőre van bízva, hogy miképp értékeli az információkat. Glazasztyikov például elmondta, hogy a csoport vezetője nem igazán ellenkezett az állami együttműködés ellen, mivel közérdekűnek gondolta tevékenységüket – és azt is közölte, hogy azért csatlakozott a Saltaj-Boltajhoz, mivel unta korábbi munkáját, amikor marketingesként dolgozott.

Valami azonban nem működött megfelelően, ugyanis az FSZB és a Saltaj-Boltaj együttműködése zátonyra futott: a csoport vezetőjét letartóztatták, megpróbálták a többieket is megtalálni, egyikük jelentkezett a felhívásra, őt is őrizetbe vették: Glazasztyikov azonban gyanakvó volt, ezért kért menedékjogot Észtországban.

Azóta történt

Előzmények