Orosz kiberkémek a dán védelmi minisztérium rendszerében

A behatolók a levelezést támadták, de védett információkhoz nem juthattak hozzá.

Clair Hjort Frederiksen dán védelmi miniszter egy, a Berlingske portálnak adott interjújában elmondta, hogy orosz kiberkémek behatoltak a minisztérium alkalmazottainak levelezési fiókjaiba, és két éven át szerezhettek meg onnan információkat.

Hirdetés

A hackercsoport biztonsági körökben már jól ismert, általában Fancy Bear néven emlegetik őket, de más neveken is akcióznak (APT28, Pawn Storm, Sofacy Group, Sednit, STRONTIUM), és bár közvetlen bizonyíték nincs rá, a csoport tevékenységét megvizsgáló biztonsági cégek közvetett bizonyítékok alapján biztosak abban, hogy tevékenységük mögött minimum megbízóként az orosz kormány áll. Így állnak hozzájuk a nyugati országok nemzetbiztonsági ügynökségei is, és őket sejtik a tavalyi amerikai elnökválasztási kampány során tapasztalt akciók mögött is.

A miniszter közleménye szerint a hackerek 2015 és 2016 között fértek hozzá minisztériumi e-mailekhez. E csatornákon jellegük miatt ugyan nem juthattak hozzá szigorúan bizalmas adatokhoz, ugyanakkor az incidens igen komolynak tekinthető – mondta Frederiksen.

A Reuters hírügynökség megkeresésére a dán védelmi minisztérium hivatalosan is megerősítette Frederiksen állítását, de részleteket nem kívántak közölni. Az orosz kormány a Reuters hasonló megkeresésére egyelőre nem reagált, az interjúról beszámoló TASSZ hírügynökség pedig arra hívta fel a figyelmet tudósításában, hogy az orosz kormány a kiberkémkedés vádját korábban minden egyes esetben mint alaptalan feltételezést utasította vissza.

Előzmények