Optimista az AMD új vezére

Rory Read
Rory Read

Intelligens, rendkívül optimista gondolkodású és „pozitív energiákkal” teli vezetőnek gondolják az elemzők az Advanced Micro Devices (AMD) múlt héten kinevezett új vezérigazgatóját, Rory P. Readet. Az új menedzser feladata a másodhegedűsként nyilvántartott, az Intel árnyékából jó negyven éve kilépni képtelen – a PC-kompatibilis számítógépekbe épített mikroprocesszorok piacán 20 százalék körül bebetonozódott részesedéssel rendelkező – chiptervező vállalat hosszú távú stratégiájának kidolgozása és nem túl acélos nyereségességének javítása.

Az AMD januárban váratlanul menesztette Read elődjét, Dirk Meyer vezérigazgatót, miután az igazgatótanács nem volt elégedett sem a vállalat pénzügyi teljesítményével, sem a termékbevezetések végrehajtásával és sikerességével. Sajtóértesülések szerint Meyer távozása után a cég több iparági „nagyágyút” is megkörnyékezett – többek között Mark Hurdöt, a HP egykori vezetőjét, aki jelenleg az Oracle igazgatóságának elnöke, Pat Gelsingert, az EMC operatív vezérigazgatóját, az Intel egykori topmenedzserét és Tim Cookot is, aki éppen most lépett Steve Jobs helyére az Apple-nél –, de egyikük sem érdeklődött a poszt iránt.

Rory Read a Lenovo elnöki és operatív vezérigazgatói székét cserélte le az AMD vezetői posztjára. A 49 éves vezető 2006-ben került a kínai PC-gyártóhoz, nem sokkal azt követően, hogy az átvette az IBM személyi számítógépeket gyártó üzletágát. Read korábban 23 éven keresztül az IBM-nél dolgozott, ahol hosszú karrierje során számos vezető pozíciót töltött be az üzleti tanácsadási és szolgáltatási üzletágban.

A közel két méter magas, aktívan kosárlabdázó Read a dolgozóknak elmondott köszöntőjében úgy lelkesítette a hallgatóságát, mint egy edző a játékosait: az AMD 12 ezer fős „csapatában” az iparág legjobb és legokosabb emberei találhatók – mondta. Az AMD „megfelelő vállalat a megfelelő időben” ahhoz, hogy meglovagolja a technológia újabb hullámát. Ehhez azonban jobban ki kell használni a meglévő termékekben, a Fusion és hamarosan érkező Bulldozer processzorokban rejlő potenciált, miközben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hordozható készülékekre. „Gyorsabbnak kell lennünk. Minden nap számít” – fogalmazott.

Az AMD számára előnyt jelenthet, hogy az új vezető alaposan ismeri az ügyféloldalt, és bizakodásra adhat okot, hogy kifejezetten jó bizonyítvánnyal érkezett. A Lenovo a topmenedzser távozáskor sorban a hetedik olyan negyedévét abszolválta, melyben a nagy PC-gyártók között a leggyorsabb ütemű növekedést érte el, az idei első trimeszterben például a piac egészénél nyolcszor lendületesebben bővült. Noha az elemzők egy része szívesebben látott volna egy nagyobb okostelefon-piaci tapasztalatokkal rendelkező vezért az AMD élén, a vállalat Read rövid életrajzában is kiemelte, hogy a kínai PC-gyártó az ő irányítása alatt jelentkezett első mobiljaival és tabletjeivel.

Read 1 millió dolláros éves fizetésért szerződött az AMD-hez, és ezen felül több teljesítményfüggő opcióra is számíthat – többek között 1,1 millió részvényre és 2,6 milliós részvényopcióra –, ha irányítása alatt hozza a célkitűzéseket a vállalat. Ő az AMD negyedik vezérigazgatója Dirk Meyer, a 2002-től hat éven át hivatalban lévő Hector Ruiz és a cégalapító Jerry Sanders után, aki 33 éven át volt a kisebb processzorgyártó első embere.

Rory Read kinevezésével a január óta a céget megbízott vezérigazgatóként iránytó Thomas Seifert visszatér korábbi pénzügyi vezérigazgatói posztjára. Seifert annak idején világossá tette, hogy e megbízatást ideiglenesen vállalja, és nincsenek elnök-vezérigazgatói ambíciói.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

  • Nem tud elég Llanót szállítani az AMD

    A gyártási problémák miatt a tervezettnél gyengébb volt a forgalomnövekedés, de a veszteség profitba fordult.

  • Az AMD javított is, meg nem is

    A harmadik negyedévben nagyobb volt a cég részesedése, mint egy éve, de kisebb, mint három hónappal korábban.

  • Leépítésekkel spórol az AMD

    A chiptervező vállalat új vezérigazgatója a nyereségességet igyekszik javítani a karcsúsítással. De új területekre is betörnének, amihez új emberek kellenek.

Előzmények