Leépítésekkel spórol az AMD

Az Advanced Micro Devices (AMD) megválik 1400 alkalmazottjától, a teljes dolgozói létszám 11,6 százalékától – jelentette be tegnap a vállalat. Az Intel történelmi riválisának számító processzortervező a globális karcsúsítással az üzemi költségeken próbál meg faragni. A számítások szerint a lépés az idei negyedik negyedévben 10, míg jövőre 118 – a korábban megkezdett racionalizáció eredményeivel együtt összesen 200 – millió dolláros költségmegtakarítást eredményez majd.

Elemzők szerint a leépítés azt bizonyítja, hogy az augusztus végén kinevezett új vezérigazgató, Rory Read nem fél a fajsúlyos döntések meghozatalától. A Lenovótól leigazolt vezető többek között azt szeretné, ha az eddig elsősorban a PC-piacra koncentráló cég ráfeküdne az alacsony fogyasztású CPU-k, illetve a felhőrendszerekben használt szerverprocesszorok fejlesztésére. Read emellett agilisebb terjeszkedést vár az AMD-től az olyan hatalmas fejlődő piacokon, mint Kína, India és Brazília.

Az AMD október elején valamivel több mint 12 ezer dolgozót foglalkoztatott világszerte. A most bejelentett leépítés gyakorlatilag minden helyszínt és felső vezetőket is érint; a létszámcsökkentés az idén és a jövő év elején összesen 105 millió dollár költséggel jár. Noha a cég most nagyjából minden 8. dolgozóját lapátra teszi, lapértesülések szerint rövidesen a Read által kijelölt új területeken járatos szakemberek toborzásába kezd.

A chiptervező vállalat az elmúlt években jelentősen átalakult. 2006-ban egy költséges, 5,4 milliárd dolláros ügylet keretében felvásárolta a grafikus processzorokat fejlesztő ATI Technologiest, aminek a gyümölcsei csak mostanában érnek be. 2009-ben pedig önállósította félvezetőgyártó üzletágát, mely azóta GlobalFoundries néven vegyes vállalatként működik.

Az AMD legutóbbi befejezett, harmadik negyedéves számait éppen az húzta vissza, hogy a GlobalFoundries 32 nanométeres gyártástechnológiája nem hozza az elvárt minőségi mutatókat, ami korlátozza a sikerterméknek számító Llano APU-k elérhetőségét. Az AMD a negyedévben 1,69 milliárd dollár árbevételt és 97 millió dollár adózás utáni eredményt ért el. Egy évvel korábban a forgalom 1,62 milliárd dollár, a veszteség pedig 118 millió dollár volt. Jó ideje ez volt az első olyan alkalom, hogy a cég a harmadik negyedévben profitot jelentett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

  • Az AMD javított is, meg nem is

    A harmadik negyedévben nagyobb volt a cég részesedése, mint egy éve, de kisebb, mint három hónappal korábban.

  • Nem tud elég Llanót szállítani az AMD

    A gyártási problémák miatt a tervezettnél gyengébb volt a forgalomnövekedés, de a veszteség profitba fordult.

  • Optimista az AMD új vezére

    Bízik a cég és a PC-piac jövőjében a chipgyártó Lenovótól leigazolt új vezetője, aki nagyobb hangsúlyt akar fektetni a mobil számítástechnikára.