Csökkenő bevétel és növekvő profit jellemezte az AMD-t

Az AMD nyilvánosságra hozta a 2011-es esztendő második negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeket. A vállalat bevétele 1,57 milliárd dollár volt, mely szekvenciálisan 2%-os, míg szezonálisan 5%-os visszaesésnek számít, ám a nettó profit 61 millió dollárra nőt, ami jó eredmény az egy évvel korábbi 43 millió dolláros veszteséghez képest.

Az AMD a nyereséget a Fusion APU-k sikerével magyarázta. A Brazos platformhoz használt 40 nm-es lapkák nagyon jól teljesítenek, köszönhetően annak, hogy sikerült teljesen felszámolni a gyártókapacitással kapcsolatos kezdeti problémákat. A Sabine és Lynx platformhoz való Llano APU-k startja csak a pénzügyi negyedév végén volt, így minimálisan szóltak bele az eredményekbe, ami elsősorban az alacsony gyártókapacitásnak is köszönhető. Az ellátás a legnagyobb piacnak számító Egyesült Államokban már megfelelő, de Európába nem jut elég notebook, ami miatt például a HP partnerei heti öt darab mobil gépre korlátozzák a kiskereskedelmek rendeléseit, hogy a lehető legtöbb helyre jussanak el az új termékek. Az információk szerint az európai ellátás augusztusban lehet megfelelő, ám globálisan várhatóan szeptemberben is lesznek fennakadások.

A hivatalos adatok szerint a mobilpiacra szállított termékek 70%-a már Fusion APU volt, és ennek köszönhetően az AMD rekordot is döntött az egy negyedév alatt leszállított mobil processzorok mennyiségében. A vállalat a harmadik negyedévre azt jósolja, hogy a leszállított mobil termékek 100%-a Fusion lesz, továbbá az APU-k az asztali piacon is átveszik az uralmat az öregedő termékskála felett. A vállalat processzorok értékesítésével foglalkozó üzletága egyébként 142 millió dolláros üzemi nyereséget ért el, ami jobb eredménynek számít az előző év második negyedévéhez viszonyítva.

Szerverpiac és várakozások

Az AMD a szerverpiacon nem teljesít jól. Értékelhető eredménynek számít, hogy az Opteronok 15%-kal növelték a cég részesedését a világ leggyorsabb 500 számítógépét tartalmazó listában, de ez a teljes szerverpiacra nagyon kevés hatással van, így összességében a vállalat részesedése folyamatosan csökken. Thomas Seifert, az AMD ideiglenes elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a harmadik negyedévben érkezik a Bulldozer architektúrára épülő Interlagos kódnevű szerverprocesszor, amihez sok reményt fűz a vállalat. Ezzel párhuzamosan a Bulldozer az asztali piacon is bemutatkozik, ugyanis az AMD augusztusra tervezi az első Zambezi kódnevű lapka startját.

Az AMD azt is bejelentette, hogy az év végére az összes 45 nm-en gyártott lapka szállítását be fogja fejezni, ami elsősorban a partnerek igényei miatt fontos, ugyanis az OEM-gyártók aktuális termékpolitikájában már nem számít jó üzletnek az IGP-vel nem rendelkező processzorok vásárlása, mivel azokhoz többnyire egy drágán beépíthető dedikált grafikus vezérlőt is társítani kell. A VGA-k esetében a csökkenő keresletet természetesen az AMD is nagyon érzi. A grafikus processzorokkal foglalkozó üzletág csupán 367 millió dollárt termelt, ami éves szinten 17%-os csökkenés. A piac zsugorodása a korábbi negyedévek üzemi nyereségeit 7 millió dolláros üzemi veszteségre váltotta. Az AMD szerint a VGA-k utáni kereslet a második negyedévben globálisan több mint 30%-kal esett vissza, ami minden elemzői várakozást felülmúlt.

Testvéroldalunk korában már beszámolt arról, hogy a Sandy Bridge májusi újrarajtoltatásával 40-45%-kal csökkent a VGA-k eladási rátája Kínában. A legnagyobb visszaesés a nyereség szempontjából kiemelten fontos mobilpiacon volt tapasztalható. Az AMD mindenesetre még bízik a hónapról hónapra zsugorodó piac értékében, és készülnek az új generációs grafikus processzorok. Az első 28 nm-es Radeon GPU már működik, és a vállalat ennek megfelelően az idei startot favorizálja, azon belül is a negyedik negyedévben történhet meg a debütálás.

Az AMD végül elmondta, hogy a harmadik negyedévre nagyjából 10%-os növekedést vár a bevétel szempontjából.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

  • Optimista az AMD új vezére

    Bízik a cég és a PC-piac jövőjében a chipgyártó Lenovótól leigazolt új vezetője, aki nagyobb hangsúlyt akar fektetni a mobil számítástechnikára.

  • Nem tud elég Llanót szállítani az AMD

    A gyártási problémák miatt a tervezettnél gyengébb volt a forgalomnövekedés, de a veszteség profitba fordult.

  • Az AMD javított is, meg nem is

    A harmadik negyedévben nagyobb volt a cég részesedése, mint egy éve, de kisebb, mint három hónappal korábban.

Előzmények

  • Az Intel örül a felhősödésnek

    Öt egymást követő negyedévben döntött árbevételcsúcsot a chipgyártó, mely közvetetten profitál az okostelefonok és táblagépek népszerűségéből.

  • Az Apple a legnagyobb okostelefon-gyártó

    A vállalat számai a harmadik üzleti negyedévben fényévekkel múlták felül a piac várakozásait.

  • Visszacsúszott az Acer

    A korábban szédítő ütemben emelkedő tajvani PC-gyártó már csak a negyedik legnagyobb.

  • Kelendő az AMD Fusion

    A vállalat első negyedéves számai az új chipeknek köszönhetően nem okoztak csalódást. Még nem találták meg az új vezérigazgatót.