Hirdetés

 • .tnm

  PH! addikt

  jobban örülnék, ha csak kétszer ilyen erősek lennének az új chip-ek, de csak fele ennyit fogyasztanának. jelenleg - legalábbis sztem - az üzemidő a leggyengébb pontja a mobileszközöknek. [és igaz ugyan, hogy jobb akkumulátorok, vagy a takarékosabb kijelzők többet számítanának, de ezeken a területeken messze nincs olyan ütemű, de még csak állandó fejlődés se, mint a chipgyártásban]

  It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

 • Dany007

  PH! kedvence

  Plusz egy.
  Nemrég kapcsolódtam vissza ebbe a száguldó mobil világba. Anno valamikor az iPhone 2g-nél estem ki a ritmusból.
  Meglepetten tapasztaltam az okostelefonok tudását, képességeit, ne meg hogy már milyen olcsón milyen nagy tudású telefont lehet kapni.
  Viszont amikor az üzemidő részhez értem (mobilarénás cikkekben) a végén, leginkább a döbbenet lett úrrá rajtam. 1 maximum 2 napos üzemidő? Átlagos használat mellett? Alig 1 nap erőteljes használat mellett? Röhej...
  Hiába fejlődtek a mobilok az elmúlt 5-6 évben sokszoros teljesítményre, az akkumulátor kb az akkori teljesítményen maradt.
  Olyan ez mintha a legjobb Ferrarik közül válogatnál, miközben mindegyiknek csak ~ 10 literes lenne a tankja. Szépnek szép, sokat is tud, de sokáig nemtudod használni tankolás nélkül.

  Szerintem most vagyunk - vagy nemsokára leszünk - azon a ponton, ahol a mobilok fejlődése már nem következhet be az akku fejlődése nélkül. Gondolok itt a hamarosan debütáló 3D kijelzőkre, mobil projector conceptekre stb... Elképzelhető, hogy ezek annyira húzzák majd az akksikat, hogy az 1 napos üzemidő is jónak számít majd. Na és itt a bökkenő. Ki lenne az a barom, aki olyan telefont venne, amit esetleg naponta többször is kell tölteni. Ez már tényleg egy olyan határ amit átlépve maga a telefon használhatósága kérdőjeleződik meg.

  És igen, egy ideig lehet játszogatni a kevesebbet fogyasztó procikkal, kijelzőkkel, fényerővel stb... de ez nem megoldás, csak időhúzás.

  [ Szerkesztve ]

 • Black Dragon

  PH! kedvence

  Már megint ezek a 2015-ben majd megváltom a világot hírek.:DDD

  Annyira unalmas, de komolyan. Ezek a mostani helyzetből indultak ki, hogy az Intel csinálja ezt, és most ők jobban csinálják, és ebből arra a következtetést vonták le, hogy 2015-re lenyomja őket. És ha addig az Intel köröket ver rájuk? Vagy előáll egy olyan dologgal, ami egy istencsászár fejlesztés lesz? Senki sem tudhatja, és 2015 még nagyon távol van...

 • Scalpel

  senior tag

  Én egy év alatt lenyomom az Intelt, veszek egy bulldozert, és eltolom a székházat... :W

  Bírom, amikor mikrovállalkozások játszák a nagyot... az intel kisujjal fogja őket elnyomni, hiszen szakemberből nem szenved hiányt, most még a piaci fenyegettség is megvan, mint motiváló faktor, ráadásul jó nagy készpénzállomány is rendelkezésre áll, ilyen-olyan célra...

  [ Szerkesztve ]

 • Lenry

  PH! félisten

  LOGOUT blog

  maximálisan egyetértek. nevetséges, sőt: szánalmas, hogy az akkumulátorok tekintetében szinte semmi fejlődés nem történt, még csak szinten tartó sem.

  a laptopok esetében legalább annyit el tudtak érni a tervezők, hogy a minél kevesebbet fogyasztó eszközök segítségével kb ugyanannyit megy egy noti akkuról, mint mondjuk 10 éve.

  egy mobil 10 évvel ezelőtt röhögve elüzemelt 1 hétig, de még az E50-esem is elhúzta a gyöngélkedő akkujával 4-5 napig. a 3510-esem rekordja anno 2 hét volt, de pl a 6310-eket is ilyen 15 napos készenléttel reklámozták, és tényleg ment is annyit.

  a Blade-em szerintem akkor is lemerülne 3 nap alatt, ha repülő módban ülne a fiókban. kikapcsolva. :(

  úgyhogy ha valamire, akkor tényleg az akkukra férne már a fejlesztés, mert a mai chipek teljesítménye baromira elég mindenkinek, és szerintem nem sokan sírnának, ha jövőre nem a négymagos telefonokat simogatnánk "újdonság" néven, hanem a min. 1 hetes üzemidejű akkut.

  [ Szerkesztve ]

  Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

 • cousin333

  PH! kedvence

  Átlagos használat mellett szerintem kb. a fogyasztás 5%-át teszi ki a processzor. Ergo, ha megfelezed a fogyasztást (ami nem gond, csak felezni kell az órajelet) akkor kemény 2-3%-kal növeled meg az üzemidőt. Tehát sok értelme nincsen.

  Azzal én is egyetértek, hogy a jelenlegi helyzet messze nem optimális, de főleg az akkumulátorok terén kellene fejlődni, méghozzá legalább egy nagyságrendet. A mostani állapot mondjuk egy ideje befagyni látszik, a "komoly használattal 1 nap" üzemidő olyan határeset, amit a konnektortól konnektorig (sőt, már az sem kell, hiszen a PC-re csatlakoztatva is töltődnek) "élő" városi ember még képes tolerálni.

  Lenry: Három fő különbség van: az egyik, hogy a telefonok sokkal többet tudnak, sokkal több mindenre használhatók, és használják is őket rendesen. A másik a mobil adatátvitel - pl. a sok szinkronizáció, WiFi, Bluetooth - ami megint csak elég energiaéhes. A harmadik meg a kijelző, aminek a fényereje, mérete és felbontása egyaránt nő. Pl a telefonom (Galaxy S) használatakor a fogyasztás >70%-át a kijelző adja, pedig automatikus fényerőn használom.

  [ Szerkesztve ]

  "We spared no expense"

 • cousin333

  PH! kedvence

  Miből induljanak ki, ha nem a mostani helyzetből? Mellécsapják a múltbéli eredményeket és kivetítik a jövőre, így már lehet egy vázlatos képük. Persze, jöhet valami nagyon ütős fejlesztés, a kérdés ennek valószínűsége. De mindenképpen kell egy középtávú (2015 azért nincs olyan sokára mondjuk egy CPU architektúra idejéhez viszonyítva) vízió, egy cél, amihez lehet igazodni. A merjünk kicsik lenni stratégiával meg nem jutnának sehova. Itt az adott szituáció, megvan a helyzeti előnyük és a momentumuk, miért ne vághatnának bele? Ha az Intel valami komolyat újít, akkor majd lehet beszélni a stratégia felülértékeléséről, addig nem.

  Scalpel: Mikrovállalkozás a szomszéd szatócsboltja. Az ARM éves bevétele Wikipédia szerint 400 millió font, és 1700 embert foglalkoztatnak. Arról nem is beszélve, hogy a vezető Intelt kivéve az összes többi nagy chipgyártóval szerződéses kapcsolatban vannak valamilyen szinten. Gyakorlatilag szinte bármilyen telefont veszel, abban ARM mag van. És itt már nem csak a technikai fölény számít, hanem az elterjedtség is - üzleti oldalról kellően megalapozták magukat a nagy gyártóknál.

  Ráadásul nem csak felfelé céloznak, hanem lefelé is, a mikrokontrollerek piacán is támadnak szépen, mára már oda is készülnek ARM magos kontrollerek, hol eddig 8, esetleg 16 bites eszközöket használtak. Nyilván nem ez a legnyereségesebb piac (ezért is vágynak a felsőházba), de itt meg irgalmatlan darabszámokról van szó.

  [ Szerkesztve ]

  "We spared no expense"

 • hack69

  fanatikus tag

  "Átlagos használat mellett szerintem kb. a fogyasztás 5%-át teszi ki a processzor"

  Találgatás gyanús.

  "akkumulátorok terén kellene fejlődni"

  Van fejlődés, csak kell még pár év.

 • cousin333

  PH! kedvence

  "Találgatás gyanús."

  Na jó, legyen igazad: a telefonom adatai, mérsékelt használat mellett (19 óra alatt(?)):

  Kijelző: 43%
  Cella készenlétben: 36%
  Telefon készenlétben: 18%
  Hanghívások 3%

  Ha feltételezem, hogy a 18% teljes mértékben processzor, akkor is 10%-os üzemidő gyarapodásnál járunk. Persze, ha játszol a telefonon, akkor ez az érték is növekedne, de a mondanivalóm lényege, hogy a processzor sokadik a sorban, ha fogyasztásról van szó.

  "Van fejlődés, csak kell még pár év."

  Mintha pár éve is ezt hallottuk volna... :)

  [ Szerkesztve ]

  "We spared no expense"

 • zoltanz

  PH! nagyúr

  Nálam régen sem mentek 1 feltöltéssel 5 napnál többet a telefonok.
  A notik is fejlődtek igaz nem annyit mint mint a telefonok.

  Csak a változás állandó XD

 • nbg

  őstag

  Azert kb. 10 eve majdnem minden telefon eldocogott 1-1,5 hetet... De nem kell addig visszamenni, meg az elso omnia is birta 4-5 napig, pedig az mai mercevel is meg majdnem "okostelefon". Szoval Tenyleg nagyon aranytalan a fejlodes. (Es/vagy cseszik mindenki az optimalizalasra...)

  [ Szerkesztve ]

  I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?

 • cousin333

  PH! kedvence

  Na, némi játék és további (wifis) készenlét után már így áll:

  Kijelző: 74%
  Cella készenlétben: 15%
  Telefon készenlétben: 7%
  Wi-Fi: 2%
  Hanghívások 1%

  Lám, nem is lőttem túlzottan mellé az 5%-kal...

  "We spared no expense"

 • attila9988

  PH! addikt

  egy mobil 10 évvel ezelőtt röhögve elüzemelt 1 hétig,

  Egy mobil ma is elmegy egy hétig, ha nem akarod hogy túl "okos" legyen. Nyilván minél több dologra akarják alkalmassá tenni (ami általában természetesen továbbra sem lesz igazán jó arra a bizonyos többlet funkcióra, de legalább a marketing zakatol) annál többet eszik...
  Az én telefonom is elmegy egy hétig, egy nyugodtabb időszakban, de ha sokat kell beszélni, akkor természetesen egy napra is csökkenhet ez az idő. Viszont én csak beszélgetésre használom, mint ahogy pl az általad említett 10 évvel ezelőtti időszakban mindenki más is... akkoriban nem volt ideges madarazás a buszon két megálló között, ezért nem is merültek le olyan hamar a készülékek.

  De ami igaz, az igaz. Az akkumulátorok nem igazán fejlődnek. Pedig pénzt azt elég sokat tolnak bele. Lehet hogy ebbe az irányba elérték a végleteket, és valami teljesen új tárolási módszer kellene, ami viszont még senkinek sem jutott eszébe, vagy ha igen, akkor a tervező asztalon fekszik, és majd 10 év múlva láthatunk belőle valamit.

  „Csak a kis titkokat kell rejtegetni, a nagyok titokban maradásának biztosítéka a köznép hitetlensége” (Marschall McLuhon)

 • cousin333

  PH! kedvence

  "De ami igaz, az igaz. Az akkumulátorok nem igazán fejlődnek."

  Valami előrelépés van, mert néhány éve 1200 mAh rengetegnek számított, a sok gyártó inkább azon versenyzett, hogy kinek van kisebb (6-700 mAh). Ma meg egy okostelefont nem lehet komolyan venni 1500 mAh alatt. Bár vélhetően a méret is nagyobb...

  "We spared no expense"