Nem tud elég Llanót szállítani az AMD

A múlt hónap végén mérsékelt várakozásokat teljesítő harmadik negyedéves számokat jelentett tegnap az Advanced Micro Devices (AMD). Az Intel történelmi riválisának számító chiptervező vállalat az október 1-jén zárult három hónapos időszakban 1,69 milliárd dollár árbevételt és 97 millió dollár adózás utáni eredményt ért el. Egy évvel korábban a forgalom 1,62 milliárd dollár, a veszteség pedig 118 millió dollár volt. Jó ideje ez volt az első olyan alkalom, hogy a cég a harmadik negyedévben profitot jelentett.

A vállalat szeptember végén figyelmeztetést tett közzé. Mint közölték: a félvezetőgyártó leányvállalat, a GlobalFoundries 32 nanométeres gyártástechnológiája nem hozza az elvárt minőségi mutatókat, ami korlátozza a sikerterméknek számító Llano APU-k elérhetőségét. A gyártási nehézségek miatt a forgalomnövekedésre vonatkozó várakozásokat mérsékelték, a korábbi 10 százalékról 4-6 százalékra.

A nemrég kinevezett új vezérigazgató, Rory Read most hangsúlyozta: a grafikus és hagyományos központi processzort integráló APU-k iránti kereslet erős, ennek köszönhetően a mobilrészleg forgalma 35 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. A fejlődő piacokon, elsősorban Kínában és Indiában két számjegyű százalékos növekedést értek el mind bevételben, mind a forgalmazott darabszámban – tette hozzá.

A processzorüzletág forgalma az egy évvel korábbi adathoz képest 5 százalékkal, 1,29 milliárd dollárra nőtt, míg a grafikus divízió árbevétele 4 százalékkal, 403 millióra. Mindkét részleg üzemi nyereséget ért el: az előbbi 149, az utóbbi 12 millió dollárt. A negyedévben a processzorok átlagára csökkent, a grafikus chipeké viszont nőtt, összességében a bruttó nyereséghányad – azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – az előző trimeszter 46 százalékáról 45 százalékra mérséklődött.

Az AMD a jelenlegi, negyedik negyedévre 3 százalékos forgalomnövekedést vár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények