Inkább az internetes csalókkal kéne foglalkozni, nem a terroristákkal

Ha kicsit erősen fogalmazok, akkor mind Európában, mind a tengerentúlon sokkal gyakrabban olvashatunk az állam és a terroristák online küzdelméről, mint az internetes világban elkövetett bűncselekmények és az államigazgatás viszonyáról.

Talán épp ennek köszönhető, hogy két, elsősorban jogászokat tömörítő, liberális irányultságú amerikai szervezet, a Center for American Progress, illetve a nonprofit Center for Democracy and Technology közösen tett közzé egy jelentést, mely szerint országukban roppant alacsony színvonalú az online bűnözés elleni küzdelem, holott e fenyegetettség napról napra komolyabban érinti az átlagos felhasználókat.

A jelentés készítői szerint a nyomozásoknak csak 8,9 százaléka foglalkozik az adatbiztonságot, a bizalmas információk vagy a személyes adatok eltulajdonítását érintő esetekkel, illetve csak 15,5 százalékban vannak jelen a statisztikában az online kereskedelmet illető csalások és más bűncselekmények, emellett pedig az elmúlt három évben mindössze 11 esetben indítottak eljárást kémprogramok ügyében, holott a szakértők szerint ezek évente 1,7 milliárd dolláros kárt okoznak.

Ari Schwartz, a Center for Democracy and Technology alelnöke szerint ez végzetes könnyelműség, mivel ez a virágzó alvilági iparág robbanásszerűen terjed, hiszen nagyon kevés befektetést igényel, a leleplezés kockázata pedig végtelenül alacsony. Schwartz a szövetségi államok főügyészeinek segítségét reméli a helyzet megváltoztatásához.

A vizsgálat szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság tavaly 221 226 olyan bűncselekményről számolt be, melyek az internettel kapcsolatosak, az Egyesült Államok 30 államából 24-ben ezek a panaszok uralják a bűnügyi statisztikák top 10-es mezőnyét, s a jelentés készítői szerint ez még egy kozmetikázott eredmény, a valóságban sokkal súlyosabb lehet a helyzet.

A fentiek érvek magukért beszélnek. Egyet még hozzátennék. Roppant valószínűnek tűnik az a gyakran felmerülő feltételezés, hogy a valóban veszélyes terrorszervezetek tevékenységük finanszírozásához mind nagyobb mértékben alkalmaznak crackereket, akik a bothálózatokkal, a spamküldéssel, az adathalászattal és más hasonló illegális tevékenységekkel termelik megbízóik számára a céljaikhoz szükséges pénzt.

Meglehet, naiv vélemény, de ha az államszervezetek hatékonyabban lépnének fel ezekkel az online bűnözői tevékenységekkel szemben, akkor egyben a nemzetközi terrorizmussal szemben is komolyabb ereményeket érnének el.

Azóta történt

Előzmények