Nem kérdeznek, elveszik a laptopot, és kész

Az Egyesült Államok szövetségi nyomozói új jogosultságot kaptak: ezentúl hatalmukban áll megalapozott gyanú nélkül is bármely utazótól elkobozni a laptopokat és más digitális adattárolókat az USA határán, s ezeket meghatározatlan ideig maguknál is tarthatják – tudósított az egy most napvilágot látott dokumentum alapján pénteken a Washington Post.

A nemrég nyilvánosságra hozott intézkedés szerint emellett az elkobzott eszközökön található adatokat a belügyi szervek munkatársai meg is oszthatják más szervezetekkel vagy magánszemélyekkel (például ha a gépeken található titkosításokat akarják feloldani, vagy ha az idegen nyelvű szövegeket le akarják fordíttatni). Az intézkedés hatálya minden utazóra kiterjed, állampolgárságtól függetlenül, bevezetésének okai pedig: a terrorizmus, a drogkereskedelem, a csempészet és a gyermekpornó elleni küzdelem.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, egy nemrégiben megszületett bírósági döntés értelmében kapott az eszközök átvizsgálására jogi felhatalmazást az amerikai vám- és határőrség, ám az utóbbi időben nagyon sok külföldi utazó nehezményezte azt, hogy a vámvizsgálatkor elvették és átvizsgálták laptopjaikat, telefonjaikat stb. A sokasodó panaszok, illetve a jogvédők által elindított kampányok vezettek el végül is odáig, hogy a Homeland Security a már jó ideje érvényben lévő szabályozás részleteit nyilvánosságra hozta. A Post által idézett forrás szerint az elkobozható eszközök közé tartoznak a merevlemezek, a flashmeghajtók, a mobiltelefonok, az iPodok, a személyhívók, az audio- és videokazetták, valamint fura módon a könyvek, a brosúrák is, egyáltalán minden írott anyag. A szabályzat szerint az ügynököknek kiemelten kell védeniük az üzleti és a jogi információkat, s ha a vizsgálat után kiderül, hogy nincs ok eljárásra, akkor az összes elkészített másolatot meg kell semmisíteniük.

A neves jogvédő szervezet, az Electronic Frontier Foundation már korábban panaszt tett a szerintük alkotmánysértő átvizsgálások miatt.

Az elektronikus adathordozók iránti „érdeklődés egyre fokozódik”, hiszen tegnap adott hírt róla a FrederickNewsPost, hogy egy anthrax-ügyben nyomozva az FBI ügynökei elvittek két számítógépet egy marylandi közkönyvtárból. Ez megtörtént már máskor is (az érintett könyvtárban az elmúlt 10 év alatt ez a harmadik számítógép-vizsgálat), ám először fordult elő, hogy a nyomozók nem hoztak magukkal (a törvény által egyébként előírt) bírósági határozatot.

Azóta történt

Előzmények