Hirdetés

Javításra adta át a laptopot, de kukkoló programmal kapta vissza

(Infobulvár) Ez a hétköznapi történetként induló ügy egyrészt valóban a napilapok utolsó oldalára való, ám az elkövető olyan tettért kerül börtönbe, melyen nem árt néhány percig elgondolkodni.

Hirdetés

Az egész úgy kezdődött, hogy egy Floridába látogató nőnek, Marisel Garciának gondjai voltak a laptopjával, túlságosan lassúnak találta a működését, mire a barátai egy egyetemista fiút, az ilyen ügyekben szakinak számító 23 éves Craig Matthew Feigint ajánlották neki, hogy ő biztosan tud neki segíteni. Garcia július 4-én egy napra nála hagyta a gépet, majd, immár rendbe téve, visszakapta tőle.

Néhány héttel később – miközben furcsállotta, hogy a számítógép akkumulátora sokkal rövidebb ideig bírja töltés nélkül, mint korábban, valamint azt is, hogy ahányszor csak a közelében van, a kamera működését jelző led mindig világít – a hölgy felfedezte, hogy számára ismeretlen állományok vannak a gépén. Ekkor – már lakóhelyén – elvitte a laptopot egy ismerőséhez, egy másik szakértőhöz, hogy újra átvizsgáltassa. Ez a szakember aztán két idegen eredetű szoftvert talált a gépen: egy, a távoli bejelentkezést lehetővé tévőt, illetve egy olyan programot, mellyel a számítógépbe épített webkamerát lehetett működtetni és kontrollálni – ezek a szoftverek: az egyik a távoli bejelentkezést segítő közismert Log Me In, a másik pedig a Feigin weboldalán is megtalálható Web Cam Spy Hacker, melyet ő 8,88 dollárért árusított is, például azoknak, akik a gyerekkel hagyott bébiszittert akarták ellenőrizni. Az utóbbi programot feltehetően Feigin írhatta,  s e két szoftver lehetővé tette, hogy a webkamera segítségével készített képeket fel tudja tölteni egy távoli szerverre.

Mint kiderült, a kukkolni vágyó fiatalember körülbelül 20 ezer képet készített távirányítással Garciáról és barátjáról (ezért merült le a szokottnál gyorsabban az akkumulátor), s mivel a gép rendes helye a hálószobában volt, ezek között igen sok az érintetteket ruhátlanul, illetve intim helyzetben ábrázoló felvétel. A hölgy azonnal feljelentést tett, s az őrizetbe vett Feigin el is ismerte, hogy ő volt az, aki a programokat feltelepítette. A helyi rendőrség információ szerint nem is ez volt az egyetlen eset: eddig nyolc vagy kilenc lehetséges áldozatról tudnak.

A fiatalembert a floridai törvények szerint számítógépes adatok, illetve számítógépes rendszer manipulálásával vádolják, mely ebben az államban súlyos bűncselekménynek számít, s elkövetőit börtönnel büntetik.

Azóta történt

Előzmények