Ezmiez? Elektronikus vízum?

Az Egyesült Államok pénteken egy kísérleti programot indít el, mely az eddig vízummentesen beutazóktól is megkövetel egy online regisztrációt, s ha sikerrel jár a tesztüzem, akkor januártól hivatalosan is bevezetik.

Hirdetés

Az új rendszer, melynek neve ESTA (Electronic System for Travel Authorisation), elsőre kísértetiesen hasonlít egy újfajta, elektronikus vízumrendszerre, ám az amerikai illetékesek ezt tagadják: „Az ESTA nem vízum. Ezt mi egészen másképp gondoljuk” – nyilatkozta Jackie Bednarz, az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma, a Homeland Security U.S Department attaséja, ugyanakkor a hivatalnokok azt sem tagadták, hogy a jelenleg ingyenes eljárásért esetleg a jövőben illetéket fognak szedni majd. A tesztüzem augusztus elsején indul, a nagyüzem bevezetését október elsejére tervezik, s ha minden a várakozások szerint alakul, akkor jövő év január 12-én hivatalosan is bevezetik az új rendszert.

Az egyelőre még kialakítás alatt álló rendszer megköveteli majd a beutazni szándékozóktól, hogy kitöltsenek egy űrlapot az esta.cbp.dhs.gov című weboldalon (az oldal még nem működik). A hírek szerint itt olyan kérdések szerepelnek majd, hogy a beutazónak van-e fertőző betegsége, testi vagy szellemi fogyatékossága, van-e priusza, érintett-e kémkedési, terrorizmussal vagy népirtással kapcsolatos ügyekben stb.

Az Európai Bizottság szóvivője e tervekkel kapcsolatban egyelőre még nem kívánt állást foglalni, mint mondta, pontosan meg kell ismerni a tervet, hogy nyilatkozhassanak: valóban új vízumszabályozást jelent-e az intézkedés. Az Európai Unióból jelenleg 15 országból lehet vízummentesen beutazni az Egyesült Államokba, főként a régebbi tagállamokból, bár az Unió kezdeményezte, hogy 2009-re minden uniós állampolgár részesüljön e kedvezményben. Az intézkedés hatóköre ezen országokon felül még kiterjed Andorra, Ausztrália, Brunei, Japán, Új-Zéland, Izland, Svájc, Liechtenstein, San Marino, Norvégia, Monaco és Szingapúr polgáraira, vagyis összesen 27 országra. Csak a légi és a tengeri forgalmat figyelik, vagyis Kanada nem érintett az ügyben.

A Homeland Security képviselője valójában épp utazáskönnyítőnek tartja az új rendszert, melynek keretében a tervek szerint legalább 72 órával az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni az adatlapot, ám a  hitelesítés után ez két évig érvényes lenne.

Azóta történt

Előzmények